Yolcu Gemilerinde Çalışmak
Hem gez hem para kazan. Var mı öyle bir cennet?
Gezmeyi seviyor musunuz? Dünyanın en egzotik kumsallarına , el değmemiş adalarına ya da inanılmaz şehirlerine gitmek ister miydiniz? Üstelik bembeyaz dev bir cruise gemisiyle. Üstüne bir de para kazansanız fena mı olur? Peki ama nasıl? Aslında gençler için tam da bu hayallerini gerçekleştirecek bir fırsat var. Yolcu Gemilerinde Çalışmak
‘Yok canım o iş öyle kolay mı? Aylarca makine dairesinden başka bir şey görmeden, zor hayat şartlarıyla açık denizde gidiyormuşsun. Pislik içinde kim bilir ne eziyetler çekiyorsundur’ dediğinizi duyar gibiyim. Ama yazıyı sonuna kadar okuyun, inanmazsanız kısa videoyu izletin , sonra tekrar düşünün.
cruise-gemisinde-calismak
Cruise Gemilerinde Çalışmak
Yolcu gemilerinde çalışmak için neler gerekli?
Gemide çalışıp ne kadar para kazanılır?
Tur gemilerinde çalışmak çok mu zor?
Her sefer minimum ne kadar sürer?
Yükselme ve çalışma şartları nasıl?
Ve daha onlarca sorunun cevabı.
cruise-gemisi-is-calisma
İşte bunların hepsini Atlantik’in ortasında gemimiz yol alırken gemide tesadüfen karşılaştığımız Cüneyt’e sordum. Bir yılı aşkın süredir Bu gemide çalışan Cüneyt’in bu ikinci kontratı. Hem ilk hem ikincide yaşadıklarını, iyi ve kötü tecrübelerini son derece eğlenceli bir sohbette anlattı.
Her iş gibi bunun da artıları ve eksileri var. Ama özellikle gençler için bence en az bir kontrat yapmak, bu deneyimi yaşamak harika olurdu. Elbette çok fazla iş fırsatı yok. Her baş vuran hemen çağırılmıyor. Ve gemi şirketleri size gül bahçesi vaadetmiyor. Ama hem az da olsa para kazanmak, dahası bu şahane limanları hiç para ödemeden görmek için denemeye değmez mi?
gezi-gemisinde-nasil-is-bulunur
Biraz yabancı dil, hizmet sektöründe iyi referanslar, biraz da tecrübe. Üstüne yapılan mülakatta bolca güleryüz, bir tutam özgüven. Aşağıdaki linkler bir kaç büyük gemi şirketinin iş başvuru linkleri. Üzerlerini tıklayarak ilgili sayfalara gidip inceleyebilirsiniz.
Konteyner Gemilerinde Çalışmak için 10 neden
Konteyner Gemilerinde Çalışmak ve En azından bir kontrat atmak için 10 neden
Konteyner Gemilerinde Çalışmak…
Türkiye’nin en büyük dökmeci firmalarından birinde çok güzel bir dökmeci gemide iş bulduğunuzu düşünelim. Gemiye katılış Brezilya’dan 🙂 hadi iyisiniz.. Kim bilir ne hayaller kurarak giriyorsunuz check in’e. Ne de olsa bu bir dökmeci gemi ve sabit bir hattı olamaz değil mi? Allah bilir bu 8 aylık (evet doğru okuyorsunuz 8 ay) kontratta nerelere gideceksiniz? Filipinler’de pipet ile Hindistan cevizi suyu yudumlayacağınız günler çok yakında?
Pek sanmıyoruz! 🙂 Bu büyük bir dökmeci gemi ve durum sandığınızdan daha farklı olacaktır. Gladstone‘u hiç duymuşmuydunuz? Ya da Santos‘u? Çok acele etmeyin çünkü çok duyacaksınız zira geminiz siz ayrılana kadar bu iki limandan başka limana gitmeyecek 🙂 Bir kötü haberimiz daha var! Şirket personel değişimlerini yalnızca Brezilya’da yapıyor!
Gladstone-Santos arası büyük daire seyriyle bile 7.973 nm, gemimiz kömür taşıdığı için kiracımızın pek acelesi de yok. 12 knot seyir talimatı verilmiş. Her şey yolunda giderse 27 gün sürecek seferimize hoşgeldiniz 🙂 Git-Gel 55 gün. Limanları hesaba katmadınız mı demeyin. Kattık 🙂 Şaka gibi ama iki limanda kalış süreniz toplam 24 saat 🙂 3 sefer atsanız 165 gün eder çekmezler 4 sefer atsanız 220 gün yapar. Şimdi anladınız mı neden 8 ay dediğimizi 🙂
Şaka Şaka 🙂 Siz unutun anlattıklarımızı, çünkü gemiye katılışınız Marport’tan ve ayrılışınız metrobüs ile olacak 🙂 Kontrat Süreniz 4 ay ve bittiği gün evde olacaksınız 🙂
Wellcome To Konteyneeeeeeer
Uykuya çok düşkün değilseniz ve toprağa basmadan geçen sayısız günlerden sıkıldıysanız sizi böyle alalım 🙂
Konteyner Gemilerinde Çalışmak
Kara hayatınızdan kopmazsınız.
Ülkemizde bulunan konteyner firmalarının gemileri genellikle Türkiye uğraklı olduğundan ve sık liman yaptığından sevdiklerinizle daha rahat ve ucuza iletişim kurabilir, haberlerden, gündemden, arkadaşlarınızdan, eşiniz dostunuzdan her an haberdar olabilirsiniz. Çoğu konteyner gemisinde uydu yayını ile Türk kanallarını izleyebilirsiniz. Hatta günümüzde bir çok konteyner gemisi internet ile donatılmış vaziyette. Gerçi olmasa ne olur? Marport-Poti seferinde Samsundan sonra 3-4 saat telefon çekmiyor diyorlar 🙂 En azından vardığınız limanda internete girebilmek için geminin en yüksek yerlerinde toplanmanıza gerek kalmıyor.
Düzenli limanlar arasında çalışırsınız.
Konteyner gemilerinin yanaşacağı limanlar hatta bağlayacağı babalar bile önceden bellidir. Katılacağınız gemi belli olduğunda geminin çalıştığı bölgeye göre kıyafet götürerek eşya hazırlama derdinden kurtulursunuz. Gittiğiniz ülkenin sim card’ını alırsınız, o limana her vardığınızdan 3-5 kelime öğrenerek italyancanızı-ispanyolcanızı geliştirebilirsiniz.
Güzel Limanlar.
27 günlük seferiniz sonucunda sadece 12 saat kaldığınız Gladstone limanını hatırladınız mı 🙂 Unutun 🙂 konteyner gemileri hemen hemen her gün limandadır ve çoğu ülkede konteyner limanları şehir merkezine çok yakındır. Dökme gemilerde çalışanlar her limanda bir maaş taksiye öderken konteyner gemilerinde çalışanlar o ülkenin sistemini çok iyi öğrenir ve mtero, tren gibi çok daha hızlı ve kullanışlı toplu taşıma araçlarını tercih eder hatta gemiye aldıkları bir bisiklet ile kısa süreli de olsa tüm şehri alt üst ederler. Pisa kulesini görmeyen Konteynerciler denizcilik fakültesinde okuyan kız örenci sayısını geçmez 🙂 hatta pisa kulesinin zabitan salonuna çok yakışacağını düşünerek onu Bim poşetine koyup gemiye getirmeye çalışanlar bile vardır.
Kumanya.
Ülkemizde bulunan konteyner firmalarının gemileri genellikle Türkiye uğraklı olduğundan ve sık liman yaptığından kumanyanız hiç bitmez ve sürekli taze kumanya yersiniz. Fırın ekmeği de cabası. Alışkın olduğunuz tatlar, tanıdığınız markalar her daim emrinize amadedir. Yeşillik, yoğurt, taze sebze, meyve hiç eksik olmaz. Zaten her gün limanda olduğunuzdan herşey bir adım uzaktadır. Canınız çiğ köfte mi çekti? Şurda bi kilo çiğdem olsa çitlermiydiniz? 🙂 üzülmeyin en çok 24 saat sonra ulaşacaksınız. İskender sayıklayan bir konteynerci diye birşey yoktur 🙂
Yaşam Mahali.
Eğer daha önce bir dökmeci ya da bir tankerde çalıştıysanız ilk başlarda Konteyner Gemilerinde Çalışmak size biraz küçük gelebilir 🙂 Daracık koridorları, ufak salonları ve küçük kamaraları vardır ama derli topludur. Çabucak alışırsınız. Kamara küçük olduğu için temizliği kolay olur ve çabuk dağılmaz 🙂 Belki bir havuzu, kocaman bi kıç tarafı yoktur ama keyfini çıkarmaya doyamayacağınız gizli yerler vardır 🙂 Siz hiç 17 knotla seyreden bir gemide rüzgar ve yunuslar eşliğinde shelter üzerinde kitap okumuşmuydunuz? Shelter ın ne demek olduğunu bilmiyorsanız alın size konteyner gemisinde çalışmak için bir neden daha 🙂
Manevra.
Konteyner gemileri sürekli manevrada olduğu için herkes çok profesyonel davranır. Gemi limana varmadan önce 2 saat kala manevra yerlerine geçip akşam yemeğinde birbirinizi değişmenize gerek kalmaz. Kamarada uyurken sizi arayıp pilot gemide derlerse hiç korkmayın uyuya kalmışım diye normal prosedür böyle 🙂 (özel not:iyi bir denizci limana ne zaman varacağını bilir, saatini kurar ve hazırlıklarını yapar)
Tanker Gemilerinde Çalışmak
Genellikle küçük tonajlı olup, tanklarının kaplamasına göre aklınıza gelebilecek bütün sıvı kimyasal maddeleri taşıyan gemilerdir. Bu gemilerde çalışmak büyük riskler içerir. Personeli, kuru yük gemilerine göre 1/2-1/3 oranında daha fazla maaş alırlar. Bu işi zor kılan sık liman, tahliye sonrası tankı yeni yüke hazırlamak ve bunu kısıtlı zaman diliminde yapmaktır. Bu acele yüzünden yapılan en basit hatalar can almaktadır. Gaz ölçümü yapılmadan girilen tankta ölmek, uzun süre kanserojen yükün buharını soluyarak kanser olmak, yıkama esnasında topraklaması yapılmamış aletin tanka sallandırarak spark yapıptankı patlatması ve personelin zarar görmesi gibi. Yüklenen madde sıvı olduğundan çok dikkat gerektirir. Oluşacak bir taşıntı hem güvertedeki personele hem deoluşacak kirlilik yüzünden şirkete maddi zarara neden olur. Bu gemilerde tanklardaki oksijen oranını belirli bir seviyeye düşürmek için kullanılan inert gaz, erkeklerde iktidarsızlığa sebep olur.Genellikle yabancı bayraklı oldukları için sosyal güvenlik primi ödenmez. Dolayısıyla personeli sosyal güvenlikten kapsam dışıdır. Başınıza bir kaza gelse, şirketin sizin hastane masraflarınızı karşılama zorunluluğu yoktur. Bunlar yetmezmiş gibi bir de major oil company'lerin (shell, total, bp, chevron, texaco...) denetleme gerginliği vardır. Sıkı denetimden geçen gemide bütün prosedürlerin takip edildiği, cihazların çalışır olduğu, emniyet kurallarından haberdar olunduğu, sertifikasyon gibimaddeler kontrol edilir. Bulunan kusur büyüklüğüne göre gemiyi kiradan düşüreceğinden gemide gözler her zaman suçlayacak birisini arar. Bu gemiler şehre en uzak limanlara yanaşır ve limanda sadece saatlerle kalırlar. Avantajı olarak sayılırsa sözleşmeleri 4 aylıktır.
General Gemilerinde Çalışmak
Aslında mesleğin en güzel yapılacağı gemiler bunlardır. Kırkambar yükü taşıyan gemilerdir. Yerine göre; yat, fabrika modülleri, uzay mekiği, konteyner taşırlar. Bunda olan zorluk ise parça yükün emniyete alınmasının (lashing) gemi personelince yapılmasıdır. Zabiti personeli farketmez herkes kısa zamanda yüzlerce parçayükün lashingini yetiştirmeye uğraşır. İlk olarak fiter uygun yerlere mapa kaynatır. Daha sonra zincirler, liftinler taşınır. Diğer ekip bunları sabitleyerekgerdirir. Bu liman tarafından yapıldığında çok pahalı bir iştir. Ama, gemi personeli ekstra para aldığından aynı işi artı tahliye limanında lashingleri çözmeyi 1/5 fiyatına yapar. Çok yorucu ve bu yüzden de çok tehlikelidir. Türk armatör general kargonun merkezi Almanya ve Hollanda dan yük bağlayamadığından gemiler hep kiradadır, bu yüzden zamanla yarışılır. Bu gemilerin kreynlerinde yanlış kullanım sonucu oluşan tel atma başa gelebilecek kabustur. Tel değişmesi ve bununen kısa sürede yapılması gerekmektedir. Buna ilaveten yük seperasyonu için yapılan bulkhead kurulumu ve tween deck kurulumu çok tehlikeli ve zor operasyonlardır.
Konteyner gemileri
6 ay-1 yıllık programları önceden saatine kadar belli olan, kutu taşıyan gemilerdir. Filonun en yüksek hızla giden gemileridir. Çok sık liman yapar ama sadece saatlerce kalır limanda. Dolayısıyla gidilen limanlarda dışarı çıkmayı unutursunuz. Lashing limana ait olmasına rağmen personel tarafından tek tek kontrol edilmesi yorucudur. Konteyner patlak mı, mührü yerinde mi derken limandan kalktığınızı farkedersiniz. Bu gemiler tender diye adlandırılan düşük stabiliteleriyle meşhurdur. Güverteye yüklenen konteynerler yüzünden gm'leri düşüktür. Yükleme limanında batma tehlikesi bile yaşayabilirler. Personel ambar yıkama işiyle uğraşmaz. Bir nevi şoförlük yaparsınız bu gemilerde. Zabitan arasında çok iyi bir uyum gerektirir. Özellikle bu gemilerin kaptanlarının gemilerinin selameti için zabitlerine yardım etmesi, liman sonrası vardiyalarına yardım etmesi gerekir. Reefer konteyner soğutucu arızası, yanlış ağırlık dağılımı sonrası konteynerlerin göçmesi, tahliye limanı öncesi bilerek/bilmeyerek stowage sonucu konteyner shiftingi karşılaşılan sık problemlerdir. Sözleşmeleri 4 aylıktır, maaşları daha rahat kuru yük gemilerinden bile azdır.
Ro-ro Gemilerinde Çalışmak
Bu gemiler yüksek süratleri ile tanınır. Sadece araç taşıyanı ve hem yolcu hem de araç taşıyan çeşidi vardır. En güzel olanı gurbetçi taşıyanıdır. Giyersiniz beyaz üniformanızı, takarsınız rayban gözlüğünüzü bayan yolculara caka satarsınız. Dikkatin merkezinde olursunuz. Personel araçları yükler, kıç kapağınızıkapatır, yola çıkarsınız. Seyir vardiyasında gemiyi merak eden gurbetçilerle takılırsınız. İşiniz sadece şoförlüktür. Sezonluk iştir. Torpiliniz sağlamsa kışında yattığınız yerden maaş alırsınız. Bu gemilerin en önemli mekanizması kıç kapağıdır. Bunun operasyonu makinecilere aittir ve her açma-kapama karşılığı bonus alır sorumlu kişi. Sadece araç (tır) taşıyanlar daha yorucudur. Neyse ki personel bunların lashingiyle uğraşmaz. Lashinglerin bağlanması ve çözülmesi ayrı ekiplerce yapılır. Bu gemiler her zaman çalışır sezonluk değildir. Bu gemilerde anti-heeling sistemi vardır. Yüksek balast kapasiteli pompaları sayesinde yükleme sonucu oluşan yatmakısa sürede bu sistem sayesinde düzeltilir. Aynı zamanda bu sistemde oluşan arıza yüzünden limanda batan birçok gemi vardır. Yüksek makine devirleri yüzünden oluşan titreşim rahatsız edicidir.Yukarıdaki açıklamalar benim bu gemilerde gördüğüm olaylardır. Şahsi kanaat olarak ideal çalışılacak gemi tipi Türk bayraklı kuru yük gemileridir. Zaten tankeri tercih edenler kısa zamanda daha çok para kazanıp denizi bırakan tiplerdir. Asıl denizcilikte yarayı açan bu tip insanlardır. Şirkete verdiği tavizlerle deniz örf adetlerini bitiren korkak insanlardır bunlar. Bunlar denizciliğin d'sinden anlamaz kişilerdir. Ağızlarında safety first sloganı düşmez ama safety'den bihaberlerdir. Tank yıkamasını yetiştirmek için gece tüm güverte aydınlatmaları yanık seyre müsade edenler de bunlardır.Ama, içlerinde en küçük fiyat/performansa sahip olanları konteynercilerdir. Gece, gündüz demeden çalışır, az para kazanırlar.
Social Media Icons