Gemi, internet erişiminin hiç olmadığı veya oldukça kısıtlı olduğu bir ortam. Dolayısı ile istediğimiz zaman istediğimiz uygulamaya veya hizmete erişimimiz olmayabiliyor. Dolayısı ile gemiye çıkmadan önce telefonlarımıza gerekli uygulamaları yüklemek gemideki sosyal hayatımıza olumlu etkide bulunacaktır. Sizler için gemiye gitmeden önce yüklemeniz gereken mobil uygulamalar hakkında derleme yaptık. Sizler de kullandığınız uygulamaları yorumlarda bizlere yazın.
Aşağıdaki uygulamaları iOS işletim sistemi gözeterek hazırladık. Uygulamalar ücretsiz ancak, daha fazla özellik isteyenler için ücretli pakete sahip olanları da mevcut. Pek çoğunun Android işletim sistemi versiyonları da mevcut.

Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil Uygulamalar

Skype

Skype / Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil Uygulamalar
Skype iki kullanıcı arasında, internet üzerinden görüntülü ve sesli arama yapabilmenizi sağlayan bir uygulama. Bu uygulamanın diğer uygulamalardan farkı ise görüntü ve ses kalitesinin daha yüksek ve performansının yüksek olması. FaceTime gibi alternatifleri mevcut ancak Android, iOS, gibi pek çok platformda çalışması avantaj sağlıyor.

Feedly

Feedly GIF / Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil UygulamalarGemide çalışırken haber sitelerine ulaşmamız, gündemi takip etmemiz oldukça güç bir hal alıyor. Haber sitelerine girerek takip etmek ise zaten kısıtlı olan veri paketimizin hızla tükenmesine neden oluyor.  Feedly, bulut tabanlı bir RSS okuyucu. Basitçe anlatmak gerekirse takip etmek istediğiniz sitelerin güncellenen içeriklerini kolayca takip etmenizi sağlayan bir sistemdir. Web ve mobil uygulaması üzerinden erişim sağlayabilmeniz mümkün. Takip etmek istediğiniz websitesi, blog veya haber sitesinin RSS bağlantısını uygulamaya ekleyerek kullanmaya bağlayabilirsiniz. İzlediğiniz sitelere yeni içerikler girildikçe, dikkatinizi dağıtan bütün fotoğraf ve içeriklerden arınmış bir şekilde başlık ve ilgili yazının özeti şeklinde size sunuyor. Eğer içeriğin tamamını okumak isterseniz siteyi ziyaret et bağlantısına tıklayarak içerğin bulunduğu sayfaya ulaşabilirsiniz. Bizim sayfamızı takip etmek isterseniz RSS bağlantı adresimiz: http://gemiadamlari.org/feed/ Bu bağlantı adresini Feedly’e eklediğinizde içeriklerimizi sitemize girmeden takip edebilirsiniz.

FourSquare / YELP

Foursquare ve Yelp, iki farklı sosyal ağ. İkisinin de amacı kullanıcılarına yerel dükkanlar hakkında bilgi verebilmek. Gittiğiniz ülkelerdeki restoran, eğlence mekanları ve mağazaları keşfetmek için oldukça kullanışlı. Ülkemizde Foursquare oldukça yoğun kullanılmasına karşın, ABD’de Yelp çok yoğun olarak kullanılmakta.

Opera Mini Web Tarayıcı

Veri paketlerinin pahalı olmasından ve çok kısıtlı olduğundan bahsetmiştik. Opera mini web tarayıcı, ziyaret etmek istediğiniz sitelerin boyutlarını küçülterek veri tasarrufu yapmanızı sağlıyor. Üstelik isterseniz site içerisindeki resimlerin boyutlarını küçülterek görüntüleyebilir, isterseniz de tamamen resimlerin yüklenmesini kapatabilirsiniz. Uygulama içerisinde üç farklı mod bulunmakta. Veri tasarrufu, Turbo ve Normal. Turbo modda hız öncelikli haldeyken, veri tasarrufu modunda hızdan ziyade harcanan veri miktarı önemli. Her denizcinin telefonunda yüklü olması gereken bir uygulama.

Podcast

Podcast Nedir? / Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil UygulamalarPodcast, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasıdır. Bu podcastler video veya ses dosyaları olabilirler. Her iki versiyonun da kendine has ayrı keyifleri mevcut. Neredeyse radyoda yayınlanan bütün programların podcast versiyonlarını bulabilmek mümkün. Gemiye gitmeden evvel veya uygun wifi bağlantısı bulduğunuz taktirde podcast programlarını indirmek vardiyadan sonra kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayabilir veya kafanızı dağıtmakta faydalı olabilir. Dizi ve filmlerden farklı olarak bu konuşmalar/Podcastler kendinizi geliştirmenizde ve aktif olarak katılım sağlaması ile farklı bir bakış açısı oluşturuyor. Sizlere, bizim de takip ettiğimiz aşağıdaki podcastleri takip etmenizi tavsiye ederiz.
  • 521 – Girişimcilik ve teknoloji konusunda konuşmalar yapılan ancak sadece bunlarla sınırlı kalmayan bir yayın.
  • Tekno Seyir / Haftalık Gündem Değerlendirmesi – Teknoloji konusunda meydana gelen olay ve haberlerin haftalık olarak yayınlandığı, Murat Gamsız ve Levent Pekcan’ın sunduğu teknoloji programı.
  • Tekno Seyir / Teknoloji ve Bilim Notları – Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin sıkıcı olmadan ve herkesin anlayabileceği şekilde sunulduğu program.
  • Cenk & Erdem – Eğlenceli içeriklerin yer aldığı program
  • Ayça ile Ev Hali – Ayça Şen ve Toni Drosa tarafından yapılan günlük hayattan bahseden program.
  • NTV Radyo – Spor, ekonomi gibi aktüel konuların işlendiği, NTV radyonun podcast programı.

Admiralty H-Note

Admiralty’nin yayınlamış olduğu bu uygulama, kağıt ve dijital yayınlarda tespit etmiş olduğunuz farklılıklar veya yeni gerçekleşmiş değişiklikleri rapor etmenizi sağlıyor. Uygulamada sadece harita ve yayınlar ile ilgili değil, deniz canlıları, liman bilgileri gibi bilgileri de rapor ederek katkıda bulunabiliyorsunuz. Belirtmiş olduğunuz bilgileri, pozisyon bilgileri, meteorolojik bilgiler, fotoğraflar ile destekleme şansınız mevcut. Belirtmiş olduğunuz bilgilerde isminizi belirtebileceğiniz gibi anonim olarak da göndermek mümkün.

Medium

Medium bir blog uygulaması. Farklı kişilerin yazmış oldukları yazılara kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Gemide kafanızı dağıtmak için bile olsa gitmeden evvel yüklemenizi tavsiye ederiz. Tamamen amatör olarak yazılmış yazıların yanında, alanında profesyonel kişilerin de yazmış olduğu yazıları bulmak mümkün. Bakış açılarınızı değiştirecek yazılar bulmanız oldukça mümkün.

Uber

Limanlarda dışarı çıktıktan sonra geri dönmek kimi zaman problem olabiliyor. Çıkmak istediğimiz zaman terminal bizim için taksi çağırsa da, dönerken taksi bulmak zorlaşabiliyor ve hatta bulamadığımız zamanlar olabiliyor. Uber veya muadili bir uygulama ile şehir içerisinde gezmek veya gemiye dönmek oldukça kolay bir hal alabiliyor. Taksi bulamamak gibi problemle karşılaşmak istemeyiz.
Uber nedir?
Uber, gitmek istediğiniz yer için araç bulmanızı sağlayan bir platformdur. Avantajı ise taksi bulmak için dolaşmanıza, taksinin geçmesini beklediğiniz ana caddeye yürüme, taksi bekleme gibi uğraşlar içerisine girmeden ihtiyacınızı karşılaması. Uygulama içerisinden konumunuzu belirtin ve araç sizi almaya gelsin. Kredi kartı, nakit, PayPal, Apple pay gibi ödeme yöntemleri ile ödeme konusunda da sıkıntı çekmezsiniz.

Adobe Acrobat

Gemilerde PDF dosyalarının sıklıkla kullanırız. PDF dosyalarını okumak için uygulamalar olsa da kimi zaman bu uygulamaların çalışmaması, donması veya dosyayı telefondan bilgisayara aktarmak konusunda problemler oluşabiliyor. Yanınızda PDF dosyalarını okuyabileceğiniz bir uygulamanın olması sizi oldukça rahatlatacaktır. Örneğin kullandığınız ekipmanlardan bir tanesinin manuelini telefondan arayarak buldunuz ve dosyayı açamıyorsunuz, oldukça sinir bozucu bir durum olduğu açık. Bu durumlar ile karşılaşmamak için PDF okuyucunuzu yanınızda götürmelisiniz.

Pocket

Pocket, gördüğünüz herhangi bir makaleyi daha sonra okumak üzere kaydedebileceğiniz bir uygulama. İnternet tarayıcınıza eklediğiniz küçük bir buton ile okumak istediğiniz makaleyi Pocket uygulamasına kaydediyorsunuz ve internetinizin olmadığı yerlerde bile bu yazılara erişebiliyorsunuz. Kaydetmek istediğiniz yazının olduğu sayfadayken bu butona tıklayarak yazıyı Pocket uygulamasına kaydediyorsunuz. Daha sonra wifi ağına bağlıyken telefonunuzdan uygulamayı açarak eşzamanlamanın bitmesini bekliyorsunuz. Ardından internetiniz olmadan seçmiş olduğunuz makaleleri okumaya başlayabilirsiniz.

Wunderlist

Wunderlist bir liste uygulamasıdır. Bu uygulama ile telefonunuz üzerinden kolayca listeler oluşturabilir ve kullanabilirsiniz. Yaşam mahali içerisinde, telefonunuzun yanınızda olduğu her yerde kullanabilmeniz mümkün. Müsvedde defterler veya kağıtlar ile boğuşmaktan oldukça kolay ve kullanışlı. Web üzerinden, mobil uygulamadan erişmek mümkün. Listelerinize başka arkadaşlarınızı da ekleyerek onların da listenize katkı sağlamasına izin verebilirsiniz.

Google Translate

Belki de en kullanışlı uygulamalardan bir tanesi. Malum olduğu üzere çok sayıda ülkeye gidiyoruz ve farklı dillerden, farklı kültürlerden pek çok insanla muhattap oluyoruz. İletişim içerisinde olduğumuz herkesin İngilizce seviyesi de çok iyi değil, bazen de biz yetersiz kalabiliyoruz. Google Translate burada devreye gidiyor. Sözlük gibi kullanabileceğiniz gibi cümle ve paragrafları da çevirmeniz mümkün. Tabii ki bu uygulama Türkçe ve İngilizce dilleri ile kısıtlı değil. Neredeyse bütün dillerden çeviri yapabiliyor. En güzel özelliklerinden bir tanesi de istediğiniz dillerin kütüphanelerini telefonunuza indirerek, internetin olmadığı ortamlarda da çeviri işlemlerini yapabiliyor olmanız. Limanlarda gezerken veya gemi içerisindeki dokümanlardaki yabancı kelimeleri çözmeye çalışırken oldukça hayat kurtarıcı olabiliyor.

Hesap Makinesi

Gemilerde hesap makineleri mevcut ancak, bazı işlemlerde gemilerdeki hesap makineleri yetersiz kalabiliyor. İhtiyacımız olan şey ise bir bilimsel hesap makinesi. Eğer gemimizde bilimsel hesap makinesi mevcut ise herşey güzel, ancak eğer yoksa o zaman telefonunuzdaki uygulamayı kullanma vaktiniz gelmiş demektir. Gemiye katılmadan önce bu bilgiye erişiminiz olmayacağından, telefonununuzda böyle bir hesap makinesinin olması çok işinize yarayacaktır.

ITF Shore Leave

Bu uygulamaya giriş yaptığınızda listeli ülkelerdeki Seamen’s Club adreslerini ve iletişim bilgilerini bulabilmeniz mümkün. Seamen’s Club her zaman limanlara veya gemilere gelip broşür veya kart bırakmıyor. Dolayısı ile bulunduğunuz limanda Seamen’s Club olmadığını düşünebiliyoruz. Bu uygulama ile bulunduğumuz limandaki durumu görüntüleyebiliyoruz. Ayrıca Seamen’s Club hakkında yorum ve  değerlendirme yapabiliyorsunuz. Uygulamayı kullanabilmeniz için internet erişimine ihtiyacınız var.

ITF Seafarers

Gemideki haklarımızın korunması önemli bir konu. Dolayısı ile gideceğimiz gemi işletmecisinin durumunu bilmek ve hakkımızı savunabilmek önemli bir konu ve gereklilik. ITF Seafarers uygulaması ile gemi isimlerine göre ITF anlaşması var mı, yok mu kontrol edebiliyoruz. Ayrıca geminin geçmiş ITF denetimlerini görmek de mümkün. Ayrıca ITF yapmaya karar verdiğinizde, ülkeye göre ITF denetçilerini listeleyebilir ve iletişim detaylarına ulaşabilirsiniz. Uygulamayı kullanabilmek için internet erişimine ihtiyacınız olacak.

Ship Vault

Gemi isimlerine ve şirketlerin listelerine ulaşabileceğiniz bir uygulama. Merak ettiğiniz bir gemi veya şirket varsa, listeden seçerek filo listesine, gemi bilgilerine, iletişim detaylarına ulaşabilmeniz mümkün.