İlk Kez Gemiye Katılmadan Önce Yapılması Gerekenler Denizci 2021
Gemiye giderken yanımızda neler olmalı ? 2021
Özellikle gemide çalışmak için yeni hazırlanan kişiler için, veya gemiye giderken ne ile karşılaşacağını bilmeyen yeni denizciler için bu yazımı yazıyorum. Gemiye çıkmadan önce bilinmesi gerekenler konusunda hazırlıklı olanlar her zaman karşılaşacağı sorunları daha kısa sürede atlatacaklardır. Bu yazı sonunda gemiye gitmeden önce ne yapacağınızı bileceğinizden dolayı daha rahat bir kontrat geçireceğinizi düşünüyorum.
Gemiye katılmadan önce hazırlamanız gerekenler
Belgeler
Pasaport ve kimlik kartı
Gemi Adamı Cüzdanı (Liman Cüzdanı)
Sağlık raporu ve aşı kartı
Şirketten verilen gemiye katılım belgeniz (ordino)
Şirketle yaptığınız sözleşme (bir kopya size bir kopya kaptanlığa. Bir tanede evinize bırakın, muhtemel hukuki sorunlarda ailenizin elinde de bir belge olur)
Staj defteri (stajyerler için )
Kıyafet – Ayakkabı
İç çamaşırı (bol bol)
Çorap (bol bol)
Tişört (makinede çalışırken sık sık değiştireceksiniz, eski kötü olması daha iyi olur)
Tişört (iş dışında giymek için)
Bandana (Alın terinizi ayaklar altına almayın )
Pantolon, kazak, sweat shirt, hırka, kaban, mont (kısa-uzun, yazlık-kışlık bulunduğunuz bölgeye ve mevsime göre)
Eşofman, pijama
Şapka, bere, şemsiye
Ayakkabı, terlik
Bir takım nevresim (gemide bulunur ama yine de almakta fayda var)
Kişisel Bakım
Tıraş takımlarınız (Saç – sakal)
Deodorant, parfüm, losyon, krem,vs …
Sabun, şampuan, lif, kese
Tırnak makası
Güneş gözlüğü
İhtiyaç duyabileceğiniz ilaçlar (mutlaka vitamin – mineral alın)
Elektrikli – Elektronik Eşyalar
Cep telefonu
Fotoğraf makinesi (yedek pil ve hafıza kartı ile)
Dizüstü bilgisayar
Harici harddisk (film, dizi, mesleki dökümanlar, oyun vs… ile dolu olması iyi olur. Gemideki diğer personelle de paylaşım / değişim yapabilirsiniz)
Flash bellek
USB uzatma kablosu (Pencere kenarında daha iyi çeken USB modemi yatağınızdan/masanızdan kullanmak için)
Oyun konsolu (PSP gibi)
El feneri (her zaman yanınızda bulundurun)
Çalar saat
Şarjlı pil ve şarj makinesi
Fiş – priz adaptörü (Gemide Amerikan – Japon prizleri varsa bizim kullandığımız yuvarlak uçlu fişlere uygun değil)
Kullandığınız adaptörlerin (GSM veya PC) hem 110 hem 220 voltta çalıştığından emin olun. Kamaranızda 110 volt elektrik bağlantısı olabilir.
Bunların dışında stajınızla ilgili diğer malzemeler (resmi evraklarınız, kırtasiye malzemeleri), mesleki dökümanlar, yabancı dil kitapları/sözlük, okumak için kitaplar alabilirsiniz.
Gemiden ayrılırken işinize yaramayacak olan ne varsa kullanılabilecek olanları (deodorant, bardak vs…) gemide kalan arkadaşlarınıza dağıtın, kalanları çöpe atın, uygun olanları incineratörde yakın (çorap, çamaşır gibi… zaten iyice rezil olmuşlardır).
Tüm bunları koyabileceğiniz sağlam çanta ve valiz. Dönüş yolunda da yakınlarınıza gittiğiniz yerlerden hediyeler götürecekseniz valizinizde yer olsun.
Gemiye Çıkmadan Bilinmesi Gerekenler
Gemiye Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Gemide çalışmak istiyorsunuz. Bir şekilde geminizi de ayarladınız diyelim. Peki bu işi yapıp yapamayacağınıza dair kendinize bazı soruları sordunuz mu? Mesela gemide ne iş yapılırkonusunu biliyor musunuz? Aileniz ile gemide çalışabilir misiniz? Gelin isterseniz gemiye gitmeden önce yapılması gerekenler konusunu inceleyelim ve siz de hazırlıklarınızı tamamlayın.
1-Doğru Yeterlilik
Bildiğiniz üzere gemilerde herkes çalışamaz. Denizde çalışmamış birisi genelde “Gemide kaç kişi çalışıyor?” sorusunu sorar. Siz de belirli bir sayı verirsiniz. Burada asıl önemli konu belirli mesleklerden sadece belirli kişilerin olduğu gerçeğidir. Örneğin gemide kaynak işlerini fitter kadrosu yapar. Fitter olarak gemiye katılacak kişinin liman cüzdanı, pasaport gibi belgelerinin yanında fitterlik konusunda da eğitimi olması gerekmektedir. Aksi taktirde kendisine ihtiyaç duyulan konularda eksiklik yaşanacak ve bu nedenle gemi zor bir durumda kalabilecektir.
Gemide çalışmak için doğru yeterlilik aslında bir ön şarttır. Bu sıkıntıları aşmak için artık her meslek grubuna dair ustalık vb. belgeleri de hazırlanmaya başladı.
2-Gemide Sağlık
Gemide Sağlıklı OlmalısınızGemide çalışmak istiyorum diyen herkesin belirli bir standartta sağlıklı olması gerekmektedir. Gemi adamı olur sağlık raporu bu konuda ne kadar belirleyici bir etken de olsa, bu sağlık raporunu aldıktan sonra, raporda ortada olmayan bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve özellikle de gemide sağlık sorunlarını gizlemek, hayati sonuçları olan durumlar ortaya çıkarabilir.
Gemide sağlığın önemi demişken burada sadece fiziksel olan sağlığınızdan bahsetmek hatalı olur. Yılın önemli bir kısmını deniz üzerinde geçiren insanların aynı şekilde psikolojik sağlık kontrolleri konusunda da hassas olması gerekmektedir.
3-Gemide İnsan İlişkileri
Gemiye katılacak kişi için ve aslında gemide onu bekleyen iş arkadaşları için bu konu çok önemlidir. Sonuçta pozitif bir davranış yapısına sahip insanlar, her zaman çevrelerine de pozitif enerji saçarlar. Bu aslında gemide çalışmak için değil, genel bir insanlık durumu açısından önemlidir. Gidilecek gemi her zaman aynı kültürden insanlardan da olmayabilir. Farklı kültürlerin farklı yaşam biçimlerine alışmak her iki taraf için de sıkıntılı olabilir. Bu durumda insan ilişkisinin değeri ortaya çıkmaktadır.
4-Aile ile Gemide Çalışma
Gemide Aileniz ile Çalışmak
İşletme Giderleri Vergi Avantajına Nasıl Dönüşür?
Şirketinizin Akaryakıt Harcamaları Nasıl Kontrol Altına Alınır?
2019 Yılı Günlük Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar Oldu?
Yemek Kartı Nedir, Avantajları Nelerdir?
Aileniz ile gemide çalışma konusu biraz hassas bir konudur. Personel olarak ailenizi gemiye götürmeniz imkansıza yakın bir durumdur. Genellikle zabitlerin ailelerine tanınan bir haktır bu ama gemide çalışan her zabite de bu şans tanınmıyor. Yeni mezunlar, stajyerlerin o imkanı genelde olmuyor. İzin verilse dahi bazı yerlerde sıkıntılı durumların oluşmasından dolayı bu istenilmiyor. Ne gibi sıkıntılı durum mesela? Ailenizi, Aden Körfezinde korsanların arasından geçirtmek ister misiniz? Çoğu kişi istemiyor örneğin.
Gemiye Katılmadan Önce yapılması gerekenler
Ailenizde gemide çalışmak konusunda ince bir de ayrıntı var. Aile deyince öyle eş dost anlaşılmasın. Sadece en yakınınız. Eşiniz veya belki çocuğunuz. Yoksa amcanız dayınız da ailenizden olmasına rağmen onların sizinle gemide gelmesine izin verilmez. Her ne kadar şirket ve gemiden izin verilse de ailenizi gemiye götüremeyeceğiniz bir durum da geminin filika kapasitesi oluyor. safe manning denilen bu kurala katiyetle uyuluyor ve uyulmalıdır da.
5-Sosyal Yaşantınız Değişecek
Gemide Sosyal YaşamNe kadar sosyal olursanız olun veya tam tersi sosyal olmasanız da, karadayken gördüğünüz insanları göremeyeceksiniz. Arkadaşlarınızla oturamayacak, onların iyi günlerinde kötü günlerinde, yanlarında olamayacaksınız. Bunun sizin üzerinizde oluşturacağı etkiyi öncelikle hayal etmeye çalışın. Sadece onlarla beraber olmanın da ötesinde yeri gelecek, haftalarca telefondan seslerini dahi duyamayacaksınız. Buna hazırlıklı olmanız gerekecek. Bunu yapabilir misiniz?
6-Doğru Meslek Tercihi
Gemide Doğru MeslekAslında gemiye gitmeden önce bilinmesi gereken şeylerin en başında gemide çalışmak için doğru meslek seçiminizi yaptınız mı? Tamam gemide çalışmaya kesinlikle karar verdiniz. Ama siz makinacı olmak isteyip de güverteci oldunuz ve saatlerce yapmak istemediğiniz bir işin vardiyasını mı tutuyorsunuz? Veya tam tersi. Temiz ferah, deniz gören bir ortamda çalışmayı hayal ederken, makine dairesinde yağın, kirin içerisinde mi çalışıyorsunuz? İşte bunlardan kaçınmalısınız. Bu en başta yapılması gereken bir tercihtir.
Bunlar size gemiye gitmeden önce yapılması gerekenler konusunda bazı önemli ipuçları. Bu maddelere dikkat edip bilinçli şekilde gemide çalışmaya başlayabilirsiniz, sizin için karşılaşılacak zorlukların da daha kolay üstesinden gelinebileceği kesin gibidir.
Sizler de tecrübenizi burada gemide yeni çalışacak kişilerle paylaşırsanız seviniriz. Aşağıdaki bölümden yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.
Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil Uygulamalar
Gemi, internet erişiminin hiç olmadığı veya oldukça kısıtlı olduğu bir ortam. Dolayısı ile istediğimiz zaman istediğimiz uygulamaya veya hizmete erişimimiz olmayabiliyor. Dolayısı ile gemiye çıkmadan önce telefonlarımıza gerekli uygulamaları yüklemek gemideki sosyal hayatımıza olumlu etkide bulunacaktır. Sizler için gemiye gitmeden önce yüklemeniz gereken mobil uygulamalar hakkında derleme yaptık. Sizler de kullandığınız uygulamaları yorumlarda bizlere yazın.
Aşağıdaki uygulamaları iOS işletim sistemi gözeterek hazırladık. Uygulamalar ücretsiz ancak, daha fazla özellik isteyenler için ücretli pakete sahip olanları da mevcut. Pek çoğunun Android işletim sistemi versiyonları da mevcut.
Gemiye Gitmeden Önce Yüklemeniz Gereken Mobil Uygulamalar
Skype
Skype iki kullanıcı arasında, internet üzerinden görüntülü ve sesli arama yapabilmenizi sağlayan bir uygulama. Bu uygulamanın diğer uygulamalardan farkı ise görüntü ve ses kalitesinin daha yüksek ve performansının yüksek olması. FaceTime gibi alternatifleri mevcut ancak Android, iOS, gibi pek çok platformda çalışması avantaj sağlıyor.
Feedly
Gemide çalışırken haber sitelerine ulaşmamız, gündemi takip etmemiz oldukça güç bir hal alıyor. Haber sitelerine girerek takip etmek ise zaten kısıtlı olan veri paketimizin hızla tükenmesine neden oluyor. Feedly, bulut tabanlı bir RSS okuyucu. Basitçe anlatmak gerekirse takip etmek istediğiniz sitelerin güncellenen içeriklerini kolayca takip etmenizi sağlayan bir sistemdir. Web ve mobil uygulaması üzerinden erişim sağlayabilmeniz mümkün. Takip etmek istediğiniz websitesi, blog veya haber sitesinin RSS bağlantısını uygulamaya ekleyerek kullanmaya bağlayabilirsiniz. İzlediğiniz sitelere yeni içerikler girildikçe, dikkatinizi dağıtan bütün fotoğraf ve içeriklerden arınmış bir şekilde başlık ve ilgili yazının özeti şeklinde size sunuyor. Eğer içeriğin tamamını okumak isterseniz siteyi ziyaret et bağlantısına tıklayarak içerğin bulunduğu sayfaya ulaşabilirsiniz. Bizim sayfamızı takip etmek isterseniz RSS bağlantı adresimiz: http://gemiadamlari.org/feed/ Bu bağlantı adresini Feedly’e eklediğinizde içeriklerimizi sitemize girmeden takip edebilirsiniz.
FourSquare / YELP
Foursquare ve Yelp, iki farklı sosyal ağ. İkisinin de amacı kullanıcılarına yerel dükkanlar hakkında bilgi verebilmek. Gittiğiniz ülkelerdeki restoran, eğlence mekanları ve mağazaları keşfetmek için oldukça kullanışlı. Ülkemizde Foursquare oldukça yoğun kullanılmasına karşın, ABD’de Yelp çok yoğun olarak kullanılmakta.
Opera Mini Web Tarayıcı
Veri paketlerinin pahalı olmasından ve çok kısıtlı olduğundan bahsetmiştik. Opera mini web tarayıcı, ziyaret etmek istediğiniz sitelerin boyutlarını küçülterek veri tasarrufu yapmanızı sağlıyor. Üstelik isterseniz site içerisindeki resimlerin boyutlarını küçülterek görüntüleyebilir, isterseniz de tamamen resimlerin yüklenmesini kapatabilirsiniz. Uygulama içerisinde üç farklı mod bulunmakta. Veri tasarrufu, Turbo ve Normal. Turbo modda hız öncelikli haldeyken, veri tasarrufu modunda hızdan ziyade harcanan veri miktarı önemli. Her denizcinin telefonunda yüklü olması gereken bir uygulama.
Podcast
Podcast, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasıdır. Bu podcastler video veya ses dosyaları olabilirler. Her iki versiyonun da kendine has ayrı keyifleri mevcut. Neredeyse radyoda yayınlanan bütün programların podcast versiyonlarını bulabilmek mümkün. Gemiye gitmeden evvel veya uygun wifi bağlantısı bulduğunuz taktirde podcast programlarını indirmek vardiyadan sonra kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayabilir veya kafanızı dağıtmakta faydalı olabilir. Dizi ve filmlerden farklı olarak bu konuşmalar/Podcastler kendinizi geliştirmenizde ve aktif olarak katılım sağlaması ile farklı bir bakış açısı oluşturuyor. Sizlere, bizim de takip ettiğimiz aşağıdaki podcastleri takip etmenizi tavsiye ederiz.
521 – Girişimcilik ve teknoloji konusunda konuşmalar yapılan ancak sadece bunlarla sınırlı kalmayan bir yayın.
Tekno Seyir / Haftalık Gündem Değerlendirmesi – Teknoloji konusunda meydana gelen olay ve haberlerin haftalık olarak yayınlandığı, Murat Gamsız ve Levent Pekcan’ın sunduğu teknoloji programı.
Tekno Seyir / Teknoloji ve Bilim Notları – Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin sıkıcı olmadan ve herkesin anlayabileceği şekilde sunulduğu program.
Cenk & Erdem – Eğlenceli içeriklerin yer aldığı program
Ayça ile Ev Hali – Ayça Şen ve Toni Drosa tarafından yapılan günlük hayattan bahseden program.
NTV Radyo – Spor, ekonomi gibi aktüel konuların işlendiği, NTV radyonun podcast programı.
Admiralty H-Note
Admiralty’nin yayınlamış olduğu bu uygulama, kağıt ve dijital yayınlarda tespit etmiş olduğunuz farklılıklar veya yeni gerçekleşmiş değişiklikleri rapor etmenizi sağlıyor. Uygulamada sadece harita ve yayınlar ile ilgili değil, deniz canlıları, liman bilgileri gibi bilgileri de rapor ederek katkıda bulunabiliyorsunuz. Belirtmiş olduğunuz bilgileri, pozisyon bilgileri, meteorolojik bilgiler, fotoğraflar ile destekleme şansınız mevcut. Belirtmiş olduğunuz bilgilerde isminizi belirtebileceğiniz gibi anonim olarak da göndermek mümkün.
Medium
Medium bir blog uygulaması. Farklı kişilerin yazmış oldukları yazılara kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Gemide kafanızı dağıtmak için bile olsa gitmeden evvel yüklemenizi tavsiye ederiz. Tamamen amatör olarak yazılmış yazıların yanında, alanında profesyonel kişilerin de yazmış olduğu yazıları bulmak mümkün. Bakış açılarınızı değiştirecek yazılar bulmanız oldukça mümkün.
Uber
Limanlarda dışarı çıktıktan sonra geri dönmek kimi zaman problem olabiliyor. Çıkmak istediğimiz zaman terminal bizim için taksi çağırsa da, dönerken taksi bulmak zorlaşabiliyor ve hatta bulamadığımız zamanlar olabiliyor. Uber veya muadili bir uygulama ile şehir içerisinde gezmek veya gemiye dönmek oldukça kolay bir hal alabiliyor. Taksi bulamamak gibi problemle karşılaşmak istemeyiz.
Uber nedir?
Uber, gitmek istediğiniz yer için araç bulmanızı sağlayan bir platformdur. Avantajı ise taksi bulmak için dolaşmanıza, taksinin geçmesini beklediğiniz ana caddeye yürüme, taksi bekleme gibi uğraşlar içerisine girmeden ihtiyacınızı karşılaması. Uygulama içerisinden konumunuzu belirtin ve araç sizi almaya gelsin. Kredi kartı, nakit, PayPal, Apple pay gibi ödeme yöntemleri ile ödeme konusunda da sıkıntı çekmezsiniz.
Adobe Acrobat
Gemilerde PDF dosyalarının sıklıkla kullanırız. PDF dosyalarını okumak için uygulamalar olsa da kimi zaman bu uygulamaların çalışmaması, donması veya dosyayı telefondan bilgisayara aktarmak konusunda problemler oluşabiliyor. Yanınızda PDF dosyalarını okuyabileceğiniz bir uygulamanın olması sizi oldukça rahatlatacaktır. Örneğin kullandığınız ekipmanlardan bir tanesinin manuelini telefondan arayarak buldunuz ve dosyayı açamıyorsunuz, oldukça sinir bozucu bir durum olduğu açık. Bu durumlar ile karşılaşmamak için PDF okuyucunuzu yanınızda götürmelisiniz.
Pocket
Pocket, gördüğünüz herhangi bir makaleyi daha sonra okumak üzere kaydedebileceğiniz bir uygulama. İnternet tarayıcınıza eklediğiniz küçük bir buton ile okumak istediğiniz makaleyi Pocket uygulamasına kaydediyorsunuz ve internetinizin olmadığı yerlerde bile bu yazılara erişebiliyorsunuz. Kaydetmek istediğiniz yazının olduğu sayfadayken bu butona tıklayarak yazıyı Pocket uygulamasına kaydediyorsunuz. Daha sonra wifi ağına bağlıyken telefonunuzdan uygulamayı açarak eşzamanlamanın bitmesini bekliyorsunuz. Ardından internetiniz olmadan seçmiş olduğunuz makaleleri okumaya başlayabilirsiniz.
Wunderlist
Wunderlist bir liste uygulamasıdır. Bu uygulama ile telefonunuz üzerinden kolayca listeler oluşturabilir ve kullanabilirsiniz. Yaşam mahali içerisinde, telefonunuzun yanınızda olduğu her yerde kullanabilmeniz mümkün. Müsvedde defterler veya kağıtlar ile boğuşmaktan oldukça kolay ve kullanışlı. Web üzerinden, mobil uygulamadan erişmek mümkün. Listelerinize başka arkadaşlarınızı da ekleyerek onların da listenize katkı sağlamasına izin verebilirsiniz.
Google Translate
Belki de en kullanışlı uygulamalardan bir tanesi. Malum olduğu üzere çok sayıda ülkeye gidiyoruz ve farklı dillerden, farklı kültürlerden pek çok insanla muhattap oluyoruz. İletişim içerisinde olduğumuz herkesin İngilizce seviyesi de çok iyi değil, bazen de biz yetersiz kalabiliyoruz. Google Translate burada devreye gidiyor. Sözlük gibi kullanabileceğiniz gibi cümle ve paragrafları da çevirmeniz mümkün. Tabii ki bu uygulama Türkçe ve İngilizce dilleri ile kısıtlı değil. Neredeyse bütün dillerden çeviri yapabiliyor. En güzel özelliklerinden bir tanesi de istediğiniz dillerin kütüphanelerini telefonunuza indirerek, internetin olmadığı ortamlarda da çeviri işlemlerini yapabiliyor olmanız. Limanlarda gezerken veya gemi içerisindeki dokümanlardaki yabancı kelimeleri çözmeye çalışırken oldukça hayat kurtarıcı olabiliyor.
Hesap Makinesi
Gemilerde hesap makineleri mevcut ancak, bazı işlemlerde gemilerdeki hesap makineleri yetersiz kalabiliyor. İhtiyacımız olan şey ise bir bilimsel hesap makinesi. Eğer gemimizde bilimsel hesap makinesi mevcut ise herşey güzel, ancak eğer yoksa o zaman telefonunuzdaki uygulamayı kullanma vaktiniz gelmiş demektir. Gemiye katılmadan önce bu bilgiye erişiminiz olmayacağından, telefonununuzda böyle bir hesap makinesinin olması çok işinize yarayacaktır.
ITF Shore Leave
Bu uygulamaya giriş yaptığınızda listeli ülkelerdeki Seamen’s Club adreslerini ve iletişim bilgilerini bulabilmeniz mümkün. Seamen’s Club her zaman limanlara veya gemilere gelip broşür veya kart bırakmıyor. Dolayısı ile bulunduğunuz limanda Seamen’s Club olmadığını düşünebiliyoruz. Bu uygulama ile bulunduğumuz limandaki durumu görüntüleyebiliyoruz. Ayrıca Seamen’s Club hakkında yorum ve değerlendirme yapabiliyorsunuz. Uygulamayı kullanabilmeniz için internet erişimine ihtiyacınız var.
ITF Seafarers
Gemideki haklarımızın korunması önemli bir konu. Dolayısı ile gideceğimiz gemi işletmecisinin durumunu bilmek ve hakkımızı savunabilmek önemli bir konu ve gereklilik. ITF Seafarers uygulaması ile gemi isimlerine göre ITF anlaşması var mı, yok mu kontrol edebiliyoruz. Ayrıca geminin geçmiş ITF denetimlerini görmek de mümkün. Ayrıca ITF yapmaya karar verdiğinizde, ülkeye göre ITF denetçilerini listeleyebilir ve iletişim detaylarına ulaşabilirsiniz. Uygulamayı kullanabilmek için internet erişimine ihtiyacınız olacak.
Ship Vault
Gemi isimlerine ve şirketlerin listelerine ulaşabileceğiniz bir uygulama. Merak ettiğiniz bir gemi veya şirket varsa, listeden seçerek filo listesine, gemi bilgilerine, iletişim detaylarına ulaşabilmeniz mümkün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..