Deniz Tutması
Deniz tutması, sindirim bozukluğuna bağlı, hiç hoş olmayan bir rahatsızlık olup, bazı denizciler de ve deniz yolcularında görülür. Hayvanlar da deniz tutmasına yakalanabilirler. Balıklar bile buna dahildir.Bilindiği üzere vücudun dengesi iç kulakta sağlanmaktadır. İç kulakta bulunan denge sıvısı, dengemizi sağlamakla görevlidir. Ancak bazı durumlarda denge sıvısı dengenin sağlanmasını gerçekleştiremez. Bu durumlardan biri de uzun süre dalgalı bir denizde bulunmaktır. Gemi, yat, sandal vb. bir deniz taşıtında uzunca bir süre sallanmak, denge sıvısının işlevini yerine getirememesine neden olur. Böylece deniz tutması (kinetozis) denilen hadise yaşanmaya başlanır. Mide bulantısı, yürümede zorluk çekme, baş dönmesi ve ağrısı, kusma gibi belirtilerin görüldüğü deniz tutmasında bazen kişi kendini kontrol etmekten aciz duruma düşer. Bazı kişilerde ise endişe ve korkuya dahi neden olabilmektedir. Bu durum birkaç saat sürebileceği gibi bazen günlerce etkisini yitirmez. Kimilerini motorlu taşıtlar ve binek hayvanları tutarken deniz tutan kişiler, deniz tutmasının hiçbirine benzemediğini, en kötüsü olduğunu belirtmektedir.
Bu konuda sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm 8 çözüm önerim var.
- Ufuk çizgisine bakın. Dışarı ve ileri doğru baktığınızda iç kulak ve göz arasındaki sinyal farkı minimize olacaktır. Çünkü bu şekilde gözleriniz, teknenin sallandığını hesaba katabiliyor.
- Beslenme şeklinizi değiştirin. Ne yemiş olduğunuz, teknedeki durumunuzu çok ciddi şekilde etkileyecektir. Yeşil elma, deniz tutmasına karşı iyi gelecektir. Aslında kola içmek de fosforik asit ve şeker barındırdığı için iyi gelebilir ancak dalışlarınızda sizi rahatsız edebileceği için bunu tavsiye etmiyorum. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden hem dalış teknesinde, hem de dalıştan bir gece önce kesinlikle uzak durun. Tuzlu krakerler de yararlı tekne atıştırmalıklarındandır
- Eğer içinizde tutamıyorsanız, bırakın gitsin! İstifra etmek, çok hoş bir tecrübe olmasa da belirtilerin ortadan kalkmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur. Fakat bunu yaparken rüzgara dikkat edin. Eğer önünüzden esiyorsa arkanıza dönüp bunu yapın.
- Deniz bileklikleri kullanın. Bir çok eczanede bulabileceğiniz bu bilekliklerin, bilekteki bir akapunktur noktasını bulduğunu ve mide bulantısına iyi geldiğini söyleyenler son zamanlarda bir hayli artmış durumda.
- Skopolamin deri yaması kullanın. Doktorunuzun reçetesiyle satın alacağınız bu yamaları kulak altına yapıştırıyorsunuz. Uyuşukluğa sebebiyet veren yan etkileri olabileceği için doktorunuza dalış yapacağınızı söylemeyi unutmayın.
- Gemide alkol tüketmemeye çalışın. Alkol, sizi dehidre (su kaybı) edecek ve deniz tutmasına maruz kalma ihtimalinizi yükseltecektir.
- Müziğin sesi kapatıldığında sandalye kapma yarışı yapar gibi hareket etmeyin. Tercihen teknenin ortasında (ortada daha az hareket olacağı için) oturup ufuk çizgisine bakın. Mutfaktan gelen yemek kokusu ya da teknenin motorundan gelen mazot kokusundan uzakta bir sandalye seçin.
- Bol temiz hava alabileceğiniz bir yere oturun ve kendinizi kasmayın. Rahatlayın… Deniz tutmasından etkilenmiş olan diğer insanlardan uzak durun.
Bunlardan farklı bir öneriniz varsa lütfen aşağıya yorum bırakın, hepimiz öğrenelim.
Mide bulantısız, baş dönmesiz dalışlar diliyorum :)))
Social Media Icons