DENİZCİ OLMAK 2021

Denizci Olmak




Denizci Olmak konusunda bir merakınız ya da aklınızda soru işaretleri varsa doğru adrestesiniz. Denizci olmak konusunda aradığınız her şeyi sitemizdeki faydalı yayınlar sayesinde ulaşabilirsiniz.

Denizci olmak söz konusu olduğunda bildiğiniz gibi denize kıyısı olan ülkelerde ticari ve turistik amaçlı deniz taşımacılığının önemi büyüktür. Denizciliğin en önemli unsuru da nitelikli gemi adamıdır.

Gemi Adamı (Denizci Olmak)


Türk Ticaret Kanununun 821. maddesine göre gemilerde çalışan gemi kaptanı, zabitler, yardımcı zabitler, tayfalar ve yardımcı hizmet personele denizci ya da gemi adamı denilmektedir. Bu alanda, çalışan kişilerin gerekli eğitimleri ya da şartları yerine getirerek sertifika sahibi olmaları gerekmektedir.

Eğitimli gemi adamlarının artması, Türk denizciliğinin dünyadaki yerini ve önemini artıracaktır. Gemi Adamlarında meslekî bilgilerin yanında yabancı dil bilmesi de aranan en büyük özelliklerdendir.

Yabancı dil bilen, kendini geliştirmiş bir gemi adamı dünyanın her yerinde iş bulma imkânına sahiptir.

Gemiler güverte ve makine bölümlerinden oluşmaktadır. Güverte bölümünün başında amir olarak birinci zabit, makine bölümünün başında amir olarak başmühendis veya baş makinist vardır.

Gemide telsiz zabiti varsa, doğrudan kaptana bağlı olarak çalışır. Gemici olmak isteyen Gemi adamları, Dünya sularında Türk ve yabancı ticaret gemilerinde;

Kaptan, güverte zabiti, gemi elektroniği zabiti, telsiz(haberleşme) zabiti ve makine zabiti, yat ve balıkçı gemisi kaptanı, geminin yönetim ve yönlendirilmesi ile bağlantılı kara görevlerinde meslek elemanı olarak çalışabilir.

Ayrıca, kıyıdaki bakım servislerinde ‘teknik yetkili’ pozisyonunda iş bulabilir. Gemi adamlığı kursundaki meslekî eğitimini başarılı biçimde tamamlamış kişiler yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Bu sınavda başarılı olanlar ise yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar ve mesleklerinde yükselir.



Denizci Olmak – Kimler Gemi Adamı Olabilir?
 Gemi adamı olmak isteyenler;
T.C. vatandaşı olmak (Kıbrıs ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile ilgili özel durumlar vardır),
Gemi Adamı Yönetmeliği’nde belirtilen yeterlik dereceleri için yaş, öğrenim derecesi, eğitim ve hizmet süreleri ile ilgili şartları yerine getirmek,
Sağlık durumunun “Gemi Adamları Sağlık Yönetmeliği”nde belirtilen şartlara uygun olduğunu, “Gemi Adamı Yönetmeliği”ne göre belgelemek,
“Gemi Adamı Yönetmeliği”nde belirtilen suçlardan ceza almamış olmak, gibi yasal koşulları taşımak zorundadır.
Gemici olmak için 240 saatlik “gemici eğitimi” almanız gerekir. Piyasada gemici eğitimi alabileceğiniz çok sayıda özel kurs bulunmaktadır. Bu kursu tamamlayanlar sınava girerler. Eğer Gemici sınavından başarılı olursanız gemici olmak için gerekli yeterliliği almaya hak kazanırsınız.

Size en yakın Liman Başkanlığı’na sizden istenen evrakları teslim ederek belgenizi alabilirsiniz. Gemiciler 2 yıl hizmet sonunda Usta gemici ve daha sonra Sınırlı Vardiya Zabiti ya da güverte Lostromosu olabilirler.

Gemici Olmak konusunda aklınıza takılan başka sorular varsa cevapların tamamı sitemizde mevcuttur. Gemici olmak konusunda daha fazla bilgi arıyorsanız DümenSuyu facebook hesabımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bknz:Gemide Çalışmak için ne gerekir?

Ana Sayfaya Dön
Blogger tarafından desteklenmektedir.