DÖVİZLİ ASKERLİK YÖNETMELİĞİ GEREKLİ BELGELER GEMİDE 2021

Dövizli Askerlik İle İlgili Merak Edilenler

Askerlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkeğin yapması gereken görevlerden bir tanesi. Bu görev kanunda belirtilen haller durumunda yapılmış sayılabiliyor. Bu bedelli askerlik şeklinde de karşımıza çıkabiliyor, dövizli askerlik biçiminde de. Bu yazımızda dövizli askerlik hakkında sıkça sorulan soruları derledik.


Bu yazımız resmi bir nitelik taşımamaktadır ve güncel durum ile farklılıklar gösterebilir. İşlemlerinizde mağdur olmamak için konsolosluk yetkilileri ile iletişime geçip güncel bilgileri öğrenmenizi önemle tavsiye ediyoruz.

Dövizli Askerlik Nedir?
Dövizli askerlik, yurt dışında yaşayan vatandaşların 1095 gün yurt dışında çalıştıklarını belgelemeleri sonrasında 1000 Euro karşılığında  askerlik hizmetlerini yapmış varsayılmasıdır. Ücret dönem dönem farklılıklar göstermekte ve bu yazı yayımlandığı sırada 1000 Euro olarak belirlenmiş durumda.

Bedelli Askerlik Nedir?


Bedelli askerlik ile dövizli askerlik birbirleri ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Bedelli askerlik, nadir olarak belirli dönemlerde çıkan, bazı durumlar için kaynak oluşturma amacıyla çıkartılan ancak, devamlılığı olmayan yani tekrar çıkacağı kesin olmayan askerlik durumudur. Askerlikle yükümlü ve belirlenen şartları taşıyan kişiler ücretlerini ödedikleri zaman askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılıyorlar. Dövizli askerlikte bu şekilde işlemez. Sürekli mevcuttur şartları sağlayan herkes faydalanabilir.

Dövizli Askerlikte Süreç Nasıl İşliyor?
Dövizli askerlik hizmeti denizde çalışan gemi adamları arasında da oldukça revaçta olan bir hak. Dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen kişi yurt dışındaki konsolosluklardan bir tanesine giderek bu haktan faydalanmak istediklerini belirtiyorlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu bütün konsolosluklar bu konuda yardımcı olamıyorlar. Bulunduğunuz ülkedeki konsolosluğun bu işlemleri yapıp yapmadığını öğrenmek için konsoloslukla iletişime geçebilirsiniz veya T.C. Dışişleri Bakanlığının konsolosluklar sayfasından işlem yapmak istediğiniz konsolosluğun sayfasını kontrol edebilirsiniz.

Hangi Belgeleri Götürmek Gerekiyor?
Yaptığımız araştırmalarda genel olarak istenen belgeleri aşağıda belirttik ancak, farklı konsoloslukların ek belgeler istediklerini de kişilerden duymaktayız. Dolayısı ile mağdur duruma düşmemek için işlem yapmak istediğiniz konsolosluk ile iletişime geçip beyan etmeniz gereken belgeleri öğrenmenizde fayda var.



İlk tecil işlemleri için gerekli belgeler:

Kontrat / iş sözleşmesi
Türk ve çalıştığınız geminin bayrağındaki liman cüzdanlarının aslı ve ikişer adet fotokopileri
Pasaportunuzun aslı ve fotokopileri
Çalıştığınız gemi bayrağının endorsement’ı
2 adet vesikalık fotoğraf
Hizmet belgeleri
Gemi Regisrty sertifikasının fotokopisi
Sizin hala görevinizde çalıştığını belirtir gemi kaptanı tarafından yazılmış, imzalanmış ve mühürlenmiş kaptan yazısı.
Bu belgelerin kopya sayısı ve farklı belgeler istenebilir.

Gemiden izine geldikten sonra ne kadar Türkiyede kalabiliriz?
Gemiden izin için ayrıldığınızda, bir takvim yılı içerisinde, 6 aydan fazla Türkiyede kalmamalısınız. Bu konuda karışıklık yaşayanlar mevcut. 1. aydan 6. aya kadar gibi bir süreden bahsetmiyoruz. Örneğin 2018-2019 yılı arasındaki her hangi 6 aylık süreçten bahsediliyor.

6 Aydan Fazla Türkiyede Kaldığımızda Ne Olacak?
Konu burada karmaşık hale geliyor. Çünkü, bulunduğunuz kanunlarda değişiklikler oluşabiliyor. Örneğin yaptığımız araştırmada, “tecil hakkınızı kaybedersiniz ve mevcut tecil tarihiniz içerisinde hizmet sürenizi tamamlarsanız, ödemeyi yapar ve dövizli askerlik hizmetinizi tamamlamış olursunuz.” şeklinde açıklamalara rastladık. Bu açıklamaların konsolosluk memurları tarafından verildiği iddia ediliyor. Farklı bir açıklama olarak “Evraklarınızın geçerlilik süresi devam ediyorsa, yapmış olduğunuz hizmetler yok sayılır ve sıfırdan tekrar başlarsınız” şeklinde tespit edebildik. Sizin durumunuza ilişkin doğru bilgiyi konsolosluklara başvuru yaparak veya askerlik şubelerine başvuru yaparak öğrenebilirsiniz.

Askerlik Tecili Aldıktan Sonra Türk Bayraklı Gemide Çalışıldığı Zaman Tecilde Sorun Oluyor mu?


Dövizli askerlik yaptığınız esnada yurda kesin dönüş ve yurt içinde çalışmamış olmanız gerekmekte. Türk bayraklı gemide çalıştığınızda SSK’nızı da şirketiniz yatıracağı için yurt içinde çalışmış sayılacaksınız. Dolayısı ile işlemlerinizde sorun teşkil edebilir. Yönetmeliğin beşinci kısım, 29. madde, 4. bendinde dövizli askerlik hizmetinde çıkarma konusu için şöyle bir tanım bulunmakta:

4) Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olsalar dahi meslek ve sanatlarını yurtiçinde icra edenler.

Yapmış olduğunuz hizmetin yanması büyük olasılık.

Stajyerken yapılan hizmetler geçerli oluyor mu?
Evet, dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak istediğinizde, gemide yaptığınız iş ve rütbeniz önemli değil. Gerekli şartları taşıdığınız sürece dövizli askerlik hakkından faydalanabilirsiniz.

Bu yazımızda dövizli askerlik ile ilgili olarak sıkça karşılaştığımız sorulara ve genel olarak dövizli askerlik konusunda merak edilenlere yer vermeye çalıştık. Bu çok ciddi bir konu olduğu için sizin için en doğru bilgiyi resmi kurumlara danışarak alabilirsiniz. Merak ettiğiniz diğer konu ve soruları aşağıdaki yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..

Blogger tarafından desteklenmektedir.