KONTEYNER GEMİLERİNDE ÇALIŞMAK 2021

Konteyner Gemilerinde Çalışmak için 10 neden




Konteyner Gemilerinde Çalışmak ve En azından bir kontrat atmak için 10 neden

Konteyner Gemilerinde Çalışmak… 2019

Türkiye’nin en büyük dökmeci firmalarından birinde çok güzel bir dökmeci gemide iş bulduğunuzu düşünelim. Gemiye katılış Brezilya’dan 🙂 hadi iyisiniz.. Kim bilir ne hayaller kurarak giriyorsunuz check in’e. Ne de olsa bu bir dökmeci gemi ve sabit bir hattı olamaz değil mi? Allah bilir bu 8 aylık (evet doğru okuyorsunuz 8 ay) kontratta nerelere gideceksiniz? Filipinler’de pipet ile Hindistan cevizi suyu  yudumlayacağınız günler çok yakında?

Pek sanmıyoruz! 🙂 Bu büyük bir dökmeci gemi ve durum sandığınızdan daha farklı olacaktır. Gladstone‘u hiç duymuşmuydunuz? Ya da Santos‘u? Çok acele etmeyin çünkü çok duyacaksınız zira geminiz siz ayrılana kadar bu iki limandan başka limana gitmeyecek 🙂 Bir kötü haberimiz daha var! Şirket personel değişimlerini yalnızca Brezilya’da yapıyor!



Gladstone-Santos arası büyük daire seyriyle bile 7.973 nm, gemimiz kömür taşıdığı için kiracımızın pek acelesi de yok. 12 knot seyir talimatı verilmiş. Her şey yolunda giderse 27 gün sürecek seferimize hoşgeldiniz 🙂 Git-Gel 55 gün. Limanları hesaba katmadınız mı demeyin. Kattık 🙂 Şaka gibi ama iki limanda kalış süreniz toplam 24 saat 🙂 3 sefer atsanız 165 gün eder çekmezler 4 sefer atsanız 220 gün yapar. Şimdi anladınız mı neden 8 ay dediğimizi 🙂



Şaka Şaka 🙂 Siz unutun anlattıklarımızı, çünkü gemiye katılışınız Marport’tan ve ayrılışınız metrobüs ile olacak 🙂 Kontrat Süreniz 4 ay ve bittiği gün evde olacaksınız 🙂

Wellcome To Konteyneeeeeeer
Uykuya çok düşkün değilseniz ve toprağa basmadan geçen sayısız günlerden sıkıldıysanız sizi böyle alalım 🙂



Konteyner Gemilerinde Çalışmak için 10 neden
Kara hayatınızdan kopmazsınız.

Ülkemizde bulunan konteyner firmalarının gemileri genellikle Türkiye uğraklı olduğundan ve sık liman yaptığından sevdiklerinizle daha rahat ve ucuza iletişim kurabilir, haberlerden, gündemden, arkadaşlarınızdan, eşiniz dostunuzdan her an haberdar olabilirsiniz. Çoğu konteyner gemisinde uydu yayını ile Türk kanallarını izleyebilirsiniz. Hatta günümüzde bir çok konteyner gemisi internet ile donatılmış vaziyette. Gerçi olmasa ne olur? Marport-Poti seferinde Samsundan sonra 3-4 saat telefon çekmiyor diyorlar 🙂 En azından vardığınız limanda internete girebilmek için geminin en yüksek yerlerinde toplanmanıza gerek kalmıyor.



Düzenli limanlar arasında çalışırsınız. 2019
Konteyner gemilerinin yanaşacağı limanlar hatta bağlayacağı babalar bile önceden bellidir. Katılacağınız gemi belli olduğunda geminin çalıştığı bölgeye göre kıyafet götürerek eşya hazırlama derdinden kurtulursunuz. Gittiğiniz ülkenin sim card’ını alırsınız, o limana her vardığınızdan 3-5 kelime öğrenerek italyancanızı-ispanyolcanızı geliştirebilirsiniz.



Güzel Limanlar.
27 günlük seferiniz sonucunda sadece 12 saat kaldığınız Gladstone limanını hatırladınız mı 🙂 Unutun 🙂 konteyner gemileri hemen hemen her gün limandadır ve çoğu ülkede konteyner limanları şehir merkezine çok yakındır. Dökme gemilerde çalışanlar her limanda bir maaş taksiye öderken konteyner gemilerinde çalışanlar o ülkenin sistemini çok iyi öğrenir ve mtero, tren gibi çok daha hızlı ve kullanışlı toplu taşıma araçlarını tercih eder hatta gemiye aldıkları bir bisiklet ile kısa süreli de olsa tüm şehri alt üst ederler. Pisa kulesini görmeyen Konteynerciler denizcilik fakültesinde okuyan kız örenci sayısını geçmez 🙂 hatta pisa kulesinin zabitan salonuna çok yakışacağını düşünerek onu Bim poşetine koyup gemiye getirmeye çalışanlar bile vardır.



Kumanya.
Ülkemizde bulunan konteyner firmalarının gemileri genellikle Türkiye uğraklı olduğundan ve sık liman yaptığından kumanyanız hiç bitmez ve sürekli taze kumanya yersiniz. Fırın ekmeği de cabası. Alışkın olduğunuz tatlar, tanıdığınız markalar her daim emrinize amadedir. Yeşillik, yoğurt, taze sebze, meyve hiç eksik olmaz. Zaten her gün limanda olduğunuzdan herşey bir adım uzaktadır. Canınız çiğ köfte mi çekti? Şurda bi kilo çiğdem olsa çitlermiydiniz? 🙂 üzülmeyin en çok 24 saat sonra ulaşacaksınız. İskender sayıklayan bir konteynerci diye birşey yoktur 🙂



Yaşam Mahali.
Eğer daha önce bir dökmeci ya da bir tankerde çalıştıysanız ilk başlarda Konteyner Gemilerinde Çalışmak size biraz küçük gelebilir 🙂 Daracık koridorları, ufak salonları ve küçük kamaraları vardır ama derli topludur. Çabucak alışırsınız. Kamara küçük olduğu için temizliği kolay olur ve çabuk dağılmaz 🙂 Belki bir havuzu, kocaman bi kıç tarafı yoktur ama keyfini çıkarmaya doyamayacağınız gizli yerler vardır 🙂 Siz hiç 17 knotla seyreden bir gemide rüzgar ve yunuslar eşliğinde shelter üzerinde kitap okumuşmuydunuz? Shelter ın ne demek olduğunu bilmiyorsanız alın size konteyner gemisinde çalışmak için bir neden daha 🙂



Manevra.
Konteyner gemileri sürekli manevrada olduğu için herkes çok profesyonel davranır. Gemi limana varmadan önce 2 saat kala manevra yerlerine geçip akşam yemeğinde birbirinizi değişmenize gerek kalmaz. Kamarada uyurken sizi arayıp pilot gemide derlerse hiç korkmayın uyuya kalmışım diye normal prosedür böyle 🙂 (özel not:iyi bir denizci limana ne zaman varacağını bilir, saatini kurar ve hazırlıklarını yapar)

Sevgili dümensuyu okurları bu liste uzaaaar gider.  Konteyner Gemilerinde Çalışmak mesele değil..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..

Blogger tarafından desteklenmektedir.