GEMİ FİYATLARI 2021

Satılık Yük Gemisi Fiyatları


Arkas, Sabancı, Karamehmet
Şimdilerde sektörün en büyükleri Lucien Arkas, Yalçın Sabancı ve Mehmet Emin Karamehmet. Arkas Denizciliğin 35 konteyner gemisi var. Geçen ay her biri 60 milyon dolara 2 büyük gemiyi, krizi fırsata çevirerek ikisini 58 milyon dolara aldı. 
2.1 milyon DWT (Ton olarak taşıma kapasitesi) olan Mehmet Emin Karamehmet’in Genel Denizcilik işletmesinin 27 gemisi var. Adanalı Yalçın Sabancı’nın kurduğu Yasa Denizcilik işletmesi toplam 2.2 milyon DWT kapasiteye sahip 27 gemisi ile lider. 
Krizde denizlerdeki gemilerin işi azaldı. Yük taşıma ücretleri düştü ama, yeni gemi fiyatları da düştü ve teslim süreleri kısaldı. 
Kriz öncesi 170-180 bin DWT’lik büyük tonajlı gemiler 140 milyon dolar iken şimdilerde 55- 65 milyon dolar. 
Kriz öncesi talebin patladığı dönemlerde büyük tonajlı gemilerin günlük kirası 200-250 bin dolar gibi çılgın rakamlara ulaşmıştı. Şimdi 30 bin dolar. Çin, Kore ve Japonya tezgâhlarında Yalçın Sabancı’nın 9 kesin siparişi var. Bunların 2’si 158 bin DWT’lik tanker, diğerleri büyük ve orta tonaj kuru yük gemisi. 
Gemi bol, yük az 
Ömer, Demet ve Demir Sabancı da ortak olarak gemi işine girdi. Demir Sabancı ayrıldı. Ömer Sabancı’nın da 450 milyon dolarlık 12 kuru yük gemisi siparişi var. 
Ciner grubu önce, ana uğraşı alanı olan maden sektöründe kuru yük taşımak için gemi siparişi vermişti. Şimdilerde tanker siparişi de var. Perşembe Rotası’nın haberine göre Ciner grubu 30 gemiden oluşan bir filo kurmak istiyor ve son olarak 6 suezmax tanker (163 bin DWT) siparişi ile altı ayda 600 milyon doların üstünde yeni gemi yatırımı yapmış olacak. Ciner’in 6 tane de orta ve büyük tonajlı kuru yük gemi siparişi var. 
İlginç bir girişim grubu da Gaziantepli İsrafil Çalışkan’a ait Horizon Denizcilik işletmesinin gemi yatırımlarıdır. Güney Afrika’da kömür madeni işleten Türkiye’ye ithal edilen kömürün yüzde 10’unu getiren Çalışkan grubu, 2009 yılında orta tonajlı 10 gemi satın alarak geçen yıl en çok gemi alan şirket oldu. (Yapılan toplam yatırım 100 milyon doların üstünde) Horizon’un filosunda 15 yeni gemisi var. Dün (1 Temmuz) Kabotaj Bayramıydı. 84 yıl önce kendi limanlarımız arasında deniz seferlerini yabancılara kapattık. Biz kendimiz gemi işleteceğiz dedik... Dedik de... Yıl 2010... İstanbul’dan Karadeniz, Ege, Akdeniz kıyısında bir tek limana yolcu gemisi seferimiz yok. 
İşadamlarımız gemiciliğe merak saldı ama, onlar da yolcu gemisi değil, yük gemisi satın alıyor, işletiyor. 
Geçen günlerde medyada Hüsnü Özyeğin ile Turgay Ciner’in yeni yük gemileri siparişleri ile ilgili haberler çıktı. 
Ne oldu da işadamlarımız gemi işine giriyorlar diyerek merak ettim. Dünya gazetesi için Perşembe Rotası’nı hazırlayan, denizcilik konusunda uzmanlaşan gazeteci Murat Erdoğan’a sordum. Öğrendiklerimi özetleyeceğim. Bizde gemi işi uzun yıllar “Armatör“ olarak ün yapan belli ailelerin uğraşı konusu idi. 
“Armatör Aileler” geleneğini bozan ilk işadamı Adanalı Yalçın Sabancı oldu. Yalçın Sabancı‘nın on yıllık serüveni ve başarısı denizcilik ile ilgisi olmayan başka işadamlarını da sektöre çekti. Sektöre yeni girenler, ikinci el gemi almıyor. Pırıl pırıl yeni gemi yaptırıyor. 

Son bir bilgi: Uzakdoğu’da gemi tezgâhlarının krizde boş kalması, nakdi olan işadamlarına ucuza sipariş vererek, gemileri daha tezgâhta iken daha iyi fiyatla satma imkânı veriyor. Örneğin 30 milyon dolara sipariş edilen gemi tamamlanmak üzere iken piyasaların yükseldiği dönemde 60 milyon dolara satılabiliyor. Bunun en güzel örneğini küresel kriz öncesinde Karamehmet’in Genel Denizcilik işletmesi gösterdi. 2001-2005 arası çok ucuza vermiş olduğu siparişlerinin bir kısmını yüksek fiyatlara satmıştı. Bir kısmını satmak için sipariş ettiği gemilerin sayısının bir ara 50’yi geçtiği söyleniyor.

Yeni gemi inşada fiyat savaşı gemi değerlerini son 10 yılın en düşük seviyesine çekti. Standart capesize fiyatı 45 milyon dolara gerilerken, inşası süren suezmax tipi tankerin 52 milyon dolardan satıldığı iddia edildi.
100 MİLYON DOLARLIK GEMİ, 45 MİLYON DOLARA SATILIYOR

Yeni gemi inşada fiyat savaşı gemi değerlerini son 10 yılın en düşük seviyesine çekti. Standart capesize fiyatı 45 milyon dolara gerilerken, inşası süren suezmax tipi tankerin 52 milyon dolardan satıldığı iddia edildi.

Asya tersanelerindeki yeni gemi inşa fiyatları, navlunların diplerde olmasına rağmen armatörlerin aklını çelecek seviyelere indi. Dört yıl önce yeni inşa fiyatı 100 milyon doları aşan 170.000 dwt’lik capesize geminin bugünkü inşa fiyatının 45 milyon dolara kadar düştüğü belirtildi.

Asya tersaneleri arasındaki rekabet yeni gemi fiyatlarını oldukça düşürdü. Son 10 yılın en düşük seviyesine gelen fiyatlar, yatırımcıları yeni gemi yapımı için cezbediyor fakat sipariş defterinin büyüklüğü bir o kadar ürkütüyor. Navlun endekslerinin dibe gidişi ise korkuyu daha da körüklüyor.  Tradewinds’in haberine göre, Japonya’da kurulu Imabari Tersanesi, 2013 yılında teslim 170.000 dwt’lik capesize inşası için bir armatöre 45 milyon dolara teklif verdi. Tersane yetkilisi gazeteye yaptığı açıklamada bunun bir söylenti olduğunu ve kızakların 2014 yılına kadar dolu olduğunu söyledi. Fakat brokerler iddiayı oldukça gerçekçi buluyor. Brokerlerin ifadelerine göre Çin tersaneleri de standart bir capesize inşası için 47 milyon dolar civarında fiyat veriyor. Gazetenin haberine göre az yakıt tüketen ‘eko-dizayn’ tipi gemi inşasına yoğunlaşan Japon tersaneler, 80.000 dwt’lik eko-dizayn dökme kuru yük gemileri için 35 milyon dolar civarında fiyat veriyor.

Siparişleri iptal etti fiyat düşünce geri aldı

GEMİ FİYATLARI 2019

Tanker gemi fiyatlarında da benzer düşüşler görülüyor. Yunan merkezli Tsakos Group, 2009 yılında her biri 70 milyon dolardan Sungdong tersanesi ile dört adet suezmax tanker inşası için sözleşme yaptı. İlk iki gemiyi geçen yıl teslim alan şirket, aynı tersaneye bir çift 4700 teu’luk gemi siparişi verince tanker siparişlerini iptal etti. Tradewinds’in haberine göre tersane gemilerin inşasına çoktan başladığı için fiyatı indirdi.  Şirket iptal ettiği iki tankerin her birini 52 milyon dolardan satın almayı kabul etti. Bu fiyat suezmax gemilerin bugünkü kontrat fiyatından 18 milyon dolar daha düşük. Yeni inşa brokerlerine göre bu satışla birlikte suezmax tanker fiyatı son 10 yılın en düşük seviyesine inmiş oldu.

Geden de yüzde 30 ucuza sattı

Lloyds List’te yer alan bir habere göre Geden Lines da filosundaki üç yaşındaki tankeri düşük fiyata Yunan armatöre sattı. 30 milyon dolara satıldığı rapor edilen 50.577 dwt’lik geminin iki kız kardeşinin geçen yıl 42.4 milyon dolardan satıldığı hatırlatıldı. Gemiler, yedi ayda öncesine göre yüzde 30 daha düşük fiyata satılmış oldu.

Yük Tanker Gemisi  İlanları Fiyatları







Özellikler

Yük Gemisi Fiyatı 690.000 Dolar
TipiYük Gemisi

Konteyner Gemisi Fiyatları



Özellikler
Konteyner Gemisi Fiyatı 3,000,000 Dolar
SATILIK MPP KARGO / KONTEYNER GEMİSİ DWT: 5600      SMALL CARGO VESSEL TRADING USA/CARIBS FOR SALE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..

Blogger tarafından desteklenmektedir.