EN İYİ DENİZCİLİK FİRMALARI 2021

En iyi Denizcilik Firmaları  2021

En iyi denizcilik firmalarından birini seçmek bir gemi adamının denizcilik hayatındaki en önemli ve en zor kararlardan biridir. En başta bir denizci için en yüksek maaş veren denizcilik firması en iyi denizcilik firmasıdır.Aşağıda bulacağınız çalışma bir analizden çok daha öte denizcilik sektöründe yapılmış en kapsamlı piyasa araştırmasıdır.

En baştan belirtmek isteriz ki bu yazımızda en iyi denizcilik firmalarını bulurken kendimiz nasıl bir yol izliyorsak tüm tecrübemizle ve sektörün gizli kalmış, fazla paylaşılmamış sırlarıyla eksiksiz bir şekilde sizlere aktaracağız.

Bu meslekte tutunabilmek ve işinizi zevk alarak yapabilmek istiyorsanız bu yazıyı mutlaka baştan sona okumalısınız.

En iyi denizcilik firmalarını tercih etmek gerçekten büyük marifet ister, mesleğinizi ya da yeterliliğinizi ne kadar iyi icraa ederseniz edin size uygun bir seçim yapmadıysanız sonuç daima hüsran olacaktır.

Peki en iyi denizcilik firması nasıl seçilir? Size uygun, personeline önem veren, sorunsuz, maaşı yüksekten ve gününde yatıran, sigortanızı eksiksiz yatıran terfii olanaklarının olduğu kaliteli denizcilik firmaları nasıl bulunur?

En iyi Şirkette Çalışmak


Daha Detaylı Güncel Bilgiler İçin Arama Yapın



Yapılan En Büyük Yanlış

Türkiyenin En İyi Denizcilik Şirketleri Analizi

Dünyanın En İyi Denizcilik Şirketlerinin Analizi

En İyi Maaş Veren Denizcilik Firmaları 2020

En iyi Denizcilik Şirketinde Çalışmak
Sıra sizin için en iyi denizcilik şirketini seçmeye geldiğinde yapacağınız araştırmalar sonucu doğru bir karar vermek mevcut koşullar altında bir hayli zor.

Google’a en iyi denizcilik firmaları ya da Türkiyedeki en iyi denizcilik şirketleri yazarak arama yaptığınızda karşınıza genellikle kurs merkezleri, simsarlar ve yeni nesil crew management firmaları çıkıyor. İşte biz bu çalışmayla bunu kırmak istiyoruz.

Bir çok yazı ve bir çok yoruma rağmen en iyi denizcilik şirketi hangisidir? En sağlam gemi firmaları hangileridir? Sorularının cevabını kafanızda oturtmanız pek mümkün değil.

Denizde çalışmak için doğru şirketi seçmek o kadar önemlidir ki, başarınızı, terfii sürecinizi, kazanacağınız parayı, gemide huzurlu günler geçirmenizi kısacası hayatınızı doğrudan belirler.

En iyi Denizcilik Şirketini Seçeceğim derken Yapılan En Büyük Yanlış
“En iyi denizcilik firması demek en iyi maaş veren denizcilik firması demek değildir” cümlesini bir çok kişiden duymuşsunuzdur (özellikle personel müdürlerinden) biz buna tam olarak katılmıyoruz.

Madem en iyi denizcilik şirketlerinden birisiniz neden iyi maaş vermiyorsunuz diye sormazlar mı insana?

Biz bu çalışmayı yaparken sizden gelen yorumları, yaşanmış tecrübeleri, yüzlerce kriteri ve istatistiki verileri harmanlayıp öyle sonuçlar çıkardık.

Şirket seçerken yapılan en büyük yanlış “ARAŞTIRMA YAPMAMAK” tır.

Çalışacağınız şirketin kaç gemisi var? Türk Bayrak mı? Ne kadar maaş veriyor? Sigorta yapmıyorsa (yabancı bayraksa) sigorta farkı veriyor mu? Tecrübeye dayalı maaş artış uygulaması (sinyorita) var mı? Kumanyası nasıl? Terfi durumları nasıl? İzinde bekleme süresi ne kadar? Özel sağlık sigortası yapıyor mu? Gemilerinde yeterli adam bulunuyor mu yoksa minimum standartlara göre mi ayarlanıyor? Sefer bölgesi belli mi? Gemileri genç mi yaşlı mı? Yaşlı ise temiz ve bakımlı mı? Konratınız bittiğinde hemen indirebiliyorlar mı?

Yukarda en önemlilerini sıraladığımız bu soruları şirketleri tek tek gezip personel müdürlerine soramazsınız, hatta deneseniz büyük ihtimalle karşılaşacağız tepki karşısında pişman olursunuz. Peki bu bilgileri nasıl edineceğiz? İşte bu soruların tamamının cevabı her zaman sitemizde olacaktır. Gelin hep birlikte madde madde inceleyelim.

Çalışacağınız şirketin kaç gemisi var?
Bu maddeyi en başa koymamızın önemli bir sebebi var “DEVAMLILIK”. Çalışmaya karar verdiğiniz şirketin 1 gemisi varsa ve siz gemide yalnızca 1 tane olan poziyonlardan birindeyseniz ilk kontratınızı attıktan sonra izinde en az kontrat süreniz kadar beklemek zorunda kalacaksınız.

Yani yılda maximum 6 ay çalışabilirsiniz. Çünkü iyi bir denizcilik firması asla düzenli olarak değiştirmeci personel çalıştırmaz. Değiştirmeci olarak adlandırılan personel genellikle gün doldurmak için gemiye gelir ve ne gemiye ne de işe sizin kadar sahip çıkmaz ve aynı gemiye geri geldiğinizde pişman olursunuz.

Biz “en iyi denizcilik firmasının” en az 3 gemisi olmalıdır diyoruz.

1 tane olan pozisyon için Örn:Kaptan, Baş Mühendis, 2.nciler, Fiter, Elektrik Zabiti, Reis, Aşçı, Kamarot

Türk Bayrak mı?
Türk Bayrağı taşıyan gemi VATAN demektir. Sigorta masraflarından, vergi ödemekten kaçmayan armatör demektir. Peki bu her zaman geçerli mi?

Türk Bayraklı bir gemide çalışırsanız sgk sigortanız düzenli olarak yatar, hakedişleriniz eksiksiz ve gününde yatırılmak zorundadır ve sizi koruyan kollayan bir çok kural vardır. Yabancı bir ülkede başınız sıkıştığında geminiz sizin Vatan’ınız olur. İşsizlik maaşı şartlarını doldurduğunuzda izinde işsizlik maaşı alırsınız ve en önemlisi prim ve yaş gereksinimlerini sağladığınız gün EMEKLİ olursunuz.

Peki yabancı bayraklı gemilerde çalışmamalımıyız? Tabii ki de çalışabiliriz. Eğer şirketimiz sigorta karşılığı olarak söz konusu tutarı bizim maaşımıza ekliyorsa ve bizlere özel sigorta yapıyorsa pekala tercih edebiliriz.

Türk bayraklı gemide maaşınızın yaklaşık %35i SSK, işsizlik sigortası, gelir vergisi, damga vergisi ve asgari geçim indirimi gibi başlıklar altında kesilir. Yani armatör size 10bin lira ödemek istediğinde elinize 6bin500 lira geçer.

Bu da demektir ki Türk Bayraklı gemide aylık maaşınız 6bin500 lira ise yabancı bayrakta 10bin lira olmalıdır. Yani kaybınızın telafisi için %53,8 daha fazla maaş ödemeliler.

Maalesef Türk armatörlerin sahip olduğu gemilerin yüzde 72’si yabancı bayraklı.

Peki armatör neden yabancı bayrağı tercih ediyor?

Vergi avantajı

Banka Anlaşmaları ve Kredibilite

Çalışan Sigortaları

Türk Bayrağının Gri Listede olması (maalesef yeniden gri listeye düştük)

Peki tercih edilen bayraklar hangileri?

Marshall Adaları, Panama, Malta, Moldova, Rusya, Liberya, Cook Island, Belize, Bahama ve Sierra Leone

Peki Türk bayrağını tercih eden armatör saf mı? Vatanını çok mu seviyor?

Maalesef bunu tamamı için söylememiz mümkün değil ama saf olmadıkları kesin. Türkiye’de kabotaj taşımacılığı yapabilmek için geminizin muhakkak Türk Bayraklı olması gerekmektedir.

Kabotaj: Devletin kendi limanlarına iç taşıma konusunda deniz ticaretinde tanıdığı ayrıcalıktır. Dünyanın bir çok ülkesinde kabotaj kanunu uygulanmaktadır.

Ne kadar maaş veriyor?
Sitemizde bugüne kadar 50 civarında yerli ve yabancı şirketin maaş slakasını ayrıca itf maaş skalalarını yayınladık. Bunları inceleyerek kıyaslama yapmak şansı bulabilirsiniz. Görev yapacağınız pozisyonda maaş skalanızı belirleyip bir karar almanız lazım.

“Az maaş alayım kafam rahat etsin” aklınızda böyle bir fikir varsa bunu derhal silin. Daha fazla maaş veren şirketler bunu gemileri daha zor diye yapmıyorlar tam aksine onların gemileri daha iyi oluyor. En iyi denizcilik firmalarından biri olmak konusunda devam eden rekabetin bir parçası sadece.

Unutmayın ki siz düşük maaş veren firmaları tercih ettiğiniz sürece maaşlar düşmeye kurlar sabitlenmeye devam edecektir.

itf: Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (yani lojistik sektöründe çalışan kişilerin haklarını koruyan ve standartlarını belirleyen bir tür sendika.

Şirketlerde neden referans uygulaması var ve ne kadar etkili?
En iyi denizcilik şirketinin hangisi olduğuna karar verirken öncelikle sistemin ve denizcilik piyasasının nasıl yürüdüğünü anlamakta büyük fayda var.

Türkiye’nin en iyi denizcilik şirketleri hatta Dünya’nın en iyi denizcilik şirketleri de dahil olmak üzere tüm denizcilik firmalarında torpil geçerlidir. Bunun ismi bir çok şirkette referans olarak geçer.

Torpilim yok diye hemen inancınızı kaybetmeyin. Nedenlerini ve nasıllarını anlatacağız.

Referansınızın boyutuna göre şirketlerin kapısı pek ala size açılabilir. Kendinizi bir anlığına şirketteki yetkilinin yerine koyun. Ulaştırma Bakanı ya da Müsteşarı arayıp yeğenine stajyer olarak bu firmada yardım edilip edilemeyeceğini soruyor. Cevabınız “bizim için onurdur” da olabilir “ben notumu alayım yardım etmeye çalışırız” da. Her iki cevapta da yardım edersiniz.

Bir de şöyle düşünelim önceki firmanızda çalıtığınız kaptan/çarkçıbaşı sizden çok memnun oldu ve gittiği firma daha iyi sizi de orda istiyor. Referans olarak adını yazdınız. Bu hem sizin, hem sizi tavsiye eden kişinin hemde personel müdürünün lehine çok olumlu bir olay ve bu şekilde kullanıldığı müddetçe biz de destekliyoruz.

Şirketin Personel Departmanını Anlamak
En iyi denizcilik şirketi seçerken öncelikle Denizcilik Şirketlerinin ve personel departmanlarının nasıl çalıştığını anlamakta büyük fayda var.

Bir sınava gireceğinizi düşünelim, ehliyet sınavı, üniversite sınavı ya da herhangi bir sınav. Sınava girmeden önce sınavla ilgili araştırma yapmaz mısınız? Sınava hazırlanmak için yazılmış bir kitap/test varsa çözmezmisiniz? Sınava sizden önce giren kişilere neler sormuşlar? En çok nelere dikkat edilmesi gerekiyormuş?

İşte bu mantık Denizcilik Şirketinizde de geçerli. Personel Departmanının sizden beklentisini çok iyi anlamalı ve en iyi denizcilik şirketinde çalışmak için Personel Müdürü sizden ne bekliyorsa onu sizde görmesini sağlamalısınız.

5 yorum:

  1. fırma rehperı dıye dulunuyordum hıkye yamzısınız en ıyı fırmlaraı buray belırtseydınız cok ıyı olacakdı

    YanıtlaSil
  2. nerde gemi şirket-firmalar.boş yazmışsın yazar

    YanıtlaSil
  3. Güzel paylaşım olmuş bilmeyenler ve ilk başlayanlar için çok faydalı tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Turkos denizcilik diye bir firma var kartalda nasıl bir firma bu bilgisi olan varmı

    YanıtlaSil
  5. Gemide çalışmak istiyorum ama sağlam şirket hangisi acaba

    YanıtlaSil

Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..

Blogger tarafından desteklenmektedir.