GEMİ ADAMI SAĞLIK RAPORU

Gemi adamı sağlık raporu gemilerde çalışmak isteyen, halihazırda gemilerde çalışan tüm gemi adamları ve amatör denizciler için gerekli belgelerden biridir. Gemi adamı olur sağlık raporunu ilk defa alacak kişilerin gemide çalışmaya elverişli olduğu bu belge ile tespit edilir ve sonrasında 2 yılda bir yenileme işlemi yapılarak sağlık durumunu koruduğu, herhangi bir hastalığı ve çalışmaya engeli olmadığı tespit edilir.

Bu çalışmada gemi adamı sağlık raporu hakkında her şeyi en ufak detayına kadar anlatacağız.  Ücreti ne kadardır? Gerekli evraklar nelerdir? Gemi adamı sağlık raporu veren hastaneler hangileridir? Gemi adamı sağlık raporu yenileme nasıl yapılır?





Gemi Adamı Sağlık Raporu Almak
Gemi adamı sağlık raporu denizde çalışan gemi adamları ve gemi adamı adaylarının gemilerde çalışmak için almak zorunda oldukları bir rapordur. Ayrıca gemi adamı yetiştirmek için eğitim veren okullara girmek içinde gemi adamı sağlık raporu almak gerekmektedir.

Sağlık raporu almak tahmin edildiği kadar zor bir iş olmayıp çok ciddi bir rahatsızlığı olmayan kişiler tarafından profesyonel olarak özellikle bu konuda uzmanlaşmış tıp merkezlerinde 1 gün içerisinde alınabilmektedir.

Özellikle Denizcilik okuyacak öğrenciler bu konuda çok kaygılanıp internette bir çok soruyu araştırıyorlar. Gözlerim bozuk gemi adamı sağlık raporu alabilir miyim? Düz tabanım, omuzumda platin var, renk körüyüm gibi bir çok soruda araştırma yapılmış. Bu ve benzeri sorularının tamamı yazımızda mevcuttur güvenilir kaynaktan bilgi almak istiyorsanız lütfen sonuna kadar okuyunuz.



Gemi Adamı sağlık raporunu almaya engel olan başlıkları söyle sıralayabiliriz
Madde Bağlımlılığı, Akıl ve Ruh hastalıkları
Sinir Sitemi bozuklukları
Kan Hastalıkları (aids vs)
İskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar
Uzun seyirli bulaşıcı hastalıklar
Duyu Organlarında Önemli Fonksiyon Kayıpları
Yuklarıdaki maddelerden bir ya da daha fazlası tespit edilen adaylara gemi adamı sağlık raporu verilmez ve denizde çalışmalarına müsaade edilmez.

Burada yer alan 6ncı madde göz bozukluklarını çağrıştırdığı için meraklı sorulara sebebiyet vermektedir fakat ilave madde de açıkça belirtilmektedir ki, gözlük ve/veya lens kullanımı ile düzeltilebilen görüş bozuklukları gemi adamı sağlık raporu almaya engel değildir.

Uzağı gözlüklü bir şekilde 20 üzerinden 16 yani 16/20 görebilen güverte sınıfı ve 11/20 görebilen makina tayfa sınıfı bu belgeyi almayı hakeder.

Yakın görme ise gözlüklü/lensli şekilde tam olmalıdır.

Gemide görevi başında gözlük/kontank lens kullanmak ve gemide yeterli sayıda yedeğini bulundurmak şartıyla gemilerde çalışmanızda ya da okullara kayıt yaptırmanızda hiç bir sıkıntı yoktur.

Gemi Adamı sağlık raporu almak ile ilgili zorunluluk ülkemizinde onayladığı ILO kısa adıyla bilinen Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 73 numaralı “Gemi Adamlarının Sağlık Muayenesine İlişkin Sözleşme” kapsamında 2003 yılında yürürlüğe girmiştir.

Ülkemiz Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütünün toplam 59 sözleşmesini onaylamıştır. Bu sözleşmeler arasında denizcilikle alakalı olarak Gemi Adamlarının hastalanması, yaralanması ya da ölümü halinde armatörün sorumluluğu, Gemilerde mürettebat için iaşe ve yemek hizmetleri, Gemi Adamları Ulusal Kimlik Kartı (Gemi Adamı Belgesi), Gemi adamlarının yıllık ücretli izinleri gibi önemli konular mevcuttur.

Bu ve benzeri konulardaki tüm çalışmaları sitemizde bulabilirsiniz.



Gemi Adamı Sağlık Raporu Ücreti
Gemi Adamı Sağlık Raporu için devlet tarafından talep edilen herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Yalnız söz konusu raporu elde edebilmek için muayene olmanız gerekmektedir.

Yetkili kurum ve kuruluşlar listesi mevcut olup devlet hastanelerinde söz konusu muayene için ücret talep edilmezken, özel hastaneler ve yetkili tıp merkezlerinde ücretler 2017 yılı itibariyle 150-500 lira arasında değişir.

Bu tutar muayenenin periyodik ve genel olmasına göre farklılık göstermektedir. Hastane konusunda reklam yapmamak adına tavsiyelerimizi burada paylaşmıyoruz fakat iletişim sekmesinden bulunduğunuz ile göre bizlerden tavsiye isteyebilirsiniz.

Gemi Adamı Sağlık Raporu İçin Gerekli Evraklar
Malum ülkemizde her resmi işlem için düzinelerce evrak istenmektedir. Gemi Adamı Sağlık Raporu için bu işlem teknolojinin nimetleri ile biraz olsun aşılmış durumda. Şimdilik hastane muayenesi için Nüfüs Cüzdanınız ve 4 adet fotoğraf yeterli.

Hastane (yetkili sağlık kuruluşu) muayenesinden sonra alacağınız “Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu” (Ek-3 olarak geçer) ve yapılan tetkik ve raporların tamamı ile birlikte 30 gün içinde en yakın “Gemi Adamları Sağlık Merkezine” giderek gemide çalışmanızı sağlayacak 2 yıl geçerli (özel durumlarda 1 yıl da olabiliyor (şeker hastalığı, hepatit B vs)) “Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek-13 olarak bilinir) için başvurmanız gerekmektedir.

30 gün içinde getirilmeyen raporlar maalesef geçersiz sayılıyor.

Gemi Adamları Sağlık Merkezine gittiğinizde hastaneden (yetkili sağlık kuruluşu) aldığınız tüm belgeleri orada bulunan hekime verirerek bilgilerinizin sisteme kaydolmasını sağlarsınız. Son olarak sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve sisteme kaydedilen tüm bilgileriniz sonucunda gemide çalışmanızı sağlayacak aşağıdaki belgeyi size teslim eder.

Bu belgeyi şirketlere iş başvurularına giderken, limandaki işlerinizde, gemiye katılırken sürekli yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Gemiye katıldıktan sonra gemide yetkili kişiye (Genellikle II.Zabit) teslim eder, gemiden ayrılırken tekrar teslim alırsınız.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Yenileme
Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi yetkili sağlık kuruluşunun vermiş olduğu Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu sonuçlarına istinaden iki yıl yada daha kısa süreli (1 yıl) olarak belirtilebilir. Rapor 2 yıldan daha kısa süreli verilmişse nedeni açıkça belirtilir. (Genellikle ileri derecede diyabet (şeker hastası) ve hepatit B için 1 yıl veriliyor).

Gemi Adamı sağlık raporunuzu geçerlilik süresi bittikten sonraki 6 ay içerisinde yenileme yapılması gerekmektedir. Aksi durumda periyodik muayene yerine genel muayene görmeniz gerekecektir.



Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek-13) geçerlilik süresi biten gemi adamları periyodik sağlık muayenesi için şahsen Gemi Adamları Sağlık Merkezine başvurmalıdır. Doktor tarafından kişinin sistemden kontrolü yapıldıktan sonra sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve doktor tarafından Hastanede (yetkili sağlık kuruluşu) muayene yapılması için bir çeşit sevk belgesi düzenlenir. (Gemiadamı Periyodik Sağlık Muayenesi İçin Tetkik ve Tahlil Talep Formu). Sağlık kuruluşunda gerekli muyaneleri göre gemi adamı 10 iş günü içerisinde tekrar Gemi Adamları Sağlık Merkezine gelir ve Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek-13) yenilenir.

Gemi Adamı Eğitim Kurumlarına (Denizcilik Okulları) girişte istenen “gemi adamı olur sağlık raporu” ve “Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek-13) ün okul süresince yenilenmesine gerek yoktur. Mezuniyet sonrasında gemiye çıkmadan önce muhakkak yenilenmelidir.

Periyodik ve Genel Muayene
İlk defa Gemi Adamı Sağlık Raporu alınacağı zaman yapılan muayeneye Genel Muayene adı verilir. Genel Muayene sonrası alınan “Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek-13) geçerlilik süresi normal şartlarda iki senedir.

İki senelik geçerlilik süresi sonrasında yenilemek için gerekli muayeneye ise Periyodik Muayene adı verilir. Onun da süresi 2 yıldır.

Üç defa “periyodik muayene”den geçen gemi adamının dördüncü muayenesi “genel muayene” olmak zorundadır.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Genel Muayenede yapılan tetkikler: Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Üre, Kreatinin, Antiv Hiv (aids), Anti Hcv, HBs Ag, Karaciğer Enzim, İdrarda madde bağımlılığı testleri.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Periyodik Muayenede yapılan tetkikler: Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Antiv Hiv (aids)

Gemi Adamı Sağlık Raporu Merkezleri
Aliağa Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0232 616 27 06 Yalı Mah. Hürriyet Cad. No: 408 Aliağa / İZMİR

Ambarlı Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0212 875 57 83 Angurya Çiftliği Mevkii Ambarlı Limanı Arpaş Hizmet Binası K: 1 Ambarlı / İSTANBUL
Anadolu Gemiadamları Sağlık Merkezi 0216 395 03 95 Tersaneler Cad. No: 24 GİSAŞ Binası Altı Tuzla / İSTANBUL
Antalya Gemiadamları Sağlık Merkezi 0242 259 09 55 Liman Mah. Serbest Bölge Yanı, Liman ANTALYA

Bandırma Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0266 718 18 98 Hacı Yusuf Mah. İstiklal Cad. No: 2 Bandırma / BALIKESİR

Bodrum Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0252 316 48 72 / 160 Şalvarağa Tepesi Mevkii, Kumbahçe Mah. Manatar Burnu Limanı, Bodrum Cruise Limanı Bodrum/MUĞLA

Botaş Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0322 639 23 81 Botaş/Ceyhan

Çanakkale Gemiadamları Sağlık Merkezi 0286 217 11 64 Barbaros Mah. Atatürk Cad. No:215 İl Özel İdaresi Zemin Kat ÇANAKKALE

Çeşme Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0232 712 68 10 Musalla Mah. 1016 Sok. No: 39 Çeşme / İZMİR

Fethiye Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0252 614 14 64 Karagözler Mah. Fevzi Çakmak Cad. No: 39 MUĞLA

Güllük Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0252 522 21 17 Atatürk Mah. Hermiyas Cad. No: 11 Güllük/MUĞLA

İskenderun Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0326 613 63 63 Çay Mah. 5 Temmuz Cad. No: 43 HATAY

İstanbul Gemiadamları Sağlık Merkezi 0212 514 66 75 Prof. Dr. Kazım Gürkan Cad. No: 5 İl Sağ. Müd. Ek Hiz. Binası Cağaloğlu Fatih / İSTANBUL
İzmir Gemiadamları Sağlık Merkezi 0232 445 89 67 Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No: 69 Pasaport / Konak / İZMİR

İzmit Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0262 321 33 14 Barbaros Mahallesi Atatürk Caddesi No: 13 Kat: 3 Başiskele/İZMİT

Karadeniz Ereğli Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0372 316 10 42 Müftü Mah. Süheyla Erel Sk. No: 2/1 Aycity AVM 38 No’lu Ofis Karadeniz Ereğli

Kaş Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0242 836 11 70 Emin Erdem Cad. Bilgin Sok. No: 50 Kaş / ANTALYA

Kuşadası Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0256 614 16 16 Hacıfeyzullah Mah. Kıbrıs Cad. Buyral Sk. No: 8 Kuşadası/AYDIN



Marmaris Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0252 412 13 97 Tepe Mah. Barbaros Cad. No: 7 Yat Limanı MUĞLA

Mersin Gemiadamları Sağlık Merkezi 0324 238 04 09 Yeni Mah. İsmet İnönü Bulvarı 5307. Sok. No: 8 Liman Girişi MERSİN

Ordu Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0452 225 01 56 Taşbaşı Mah. Sahil Cad. Atatürk Bulvarı No: 48 ORDU

Rize Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0464 223 38 61 Reşadiye Mah. Liman Karşısı Menderes Bulvarı RİZE

Samsun Gemiadamları Sağlık Merkezi 0362 435 91 68 Ulugazi Mah. İstiklal Cad. No: 46/3 SAMSUN

Tekirdağ Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0282 261 20 98 Turgut Mah. Atatürk Bulvarı No: 48 Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ

Trabzon Sahil Sağlık Denetleme Merkezi 0462 321 10 67 İskele Cad. Liman İçi TRABZON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Soru Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum..

Blogger tarafından desteklenmektedir.